Ko će dobiti više novca od prodaje stanova, općina ili kanton?

A. D.
Ko će dobiti više novca od prodaje stanova, općina ili kanton?
Ustavni sud FBiH, odlučujući po zahtjevu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, sutra bi trebao objaviti odluku o ustavnosti Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Naime, Hadžibajrić smatra da je prekršeno pravo lokalne samouprave propisima kojim 70 posto od prodaje općinskih stanova ide Kantonu Sarajevo, tačnije Kantonalnom fondu za izgradnju.

U nedavno održanoj javnoj raspravi, Hadžibajrić je istaknuo da Zakon o principima lokalne samouprave FBiH propisuje da jedinice lokalne samouprave slobodno raspolažu svojim sredstvima i da je zakonodavac dužan pribaviti mišljenje od Saveza općina i gradova FBiH o svim pitanjima koja mogu utjecati na finansijske obaveze jedinice lokalne samouprave.

Prema njegovom podnesku Sudu, Općina, koja je isključivi vlasnik stanova na svom području kojima raspolaže, koje koristi, prodaje i dodjeljuje, ostvaruje i dobit koju bi trebala sama koristiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije