Danas u Tužilaštvu BiH saslušanje Siniše Karana zbog referenduma u RS-u

Radiosarajevo.ba
Danas u Tužilaštvu BiH saslušanje Siniše Karana zbog referenduma u RS-u
Foto: Arhiv / Siniša Karan
Nakon što je, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, u manjem bh. entitetu održan referendum o 9. januaru, Danu RS-a, Tužilaštvo BiH je pokrenulo predmet u vezi s ovim referendumom, koji je proglašen neustavnim.

U vezi s ovim predmetom do sada je već provedeno nekoliko saslušanja, kako bi se utvrdile činjenice i uvjeti u kojima se ovaj referendum odvijao, a u okviru tog procesa saslušani su članovi Republičke komisije za provođenje referenduma u RS-u: Perica Bundalo, Nedjeljko Glamočak, Davor Šešić, Milan Petković, Goran Zmijanjac i Zdenka Gojković.

Kako javlja RTRS, tim povodom je za danas u 12 sati najavljeno i saslušanje predsjednika referendumske komisije u RS-u, Siniše Karana, koji će se također morati očitovati u vezi s ovim slučajem.

Podsjećamo, referendum o 9. januaru, Danu RS-a održan je prije tačno mjesec dana, 25. septembra i tada je velika većina građana ovog bh. entiteta glasala da podržava da se ovaj datum slavi kao Dan RS-a.

Snažne reakcije izazvao je ovaj cjelokupan referendum, od same njegove najave, preko njegovog provođenja do najzad usvajanja rezultata koji su nedavno proglašeni važećim, a simbolično je da, na dan kad Narodna skupština RS-a konačno potvrđuje da li će 9. januar biti usvojen kao Dan RS-a, bude održano i saslušanje Siniše Karana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije