Protesti zbog projekta koji podržava Mirza Teletović

Radiosarajevo.ba
Protesti zbog projekta koji podržava Mirza Teletović
PrtScr / Počela gradnja

Danas su ljudi iz mjesta Palica bara, kod Jablanice izašli na proteste zbog gradnje male hidroelektrane na rijeci Doljanke tri kilometra od Jablanice. Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, poziva sve građne da izađu i pokušaju spriječiti na ovaj način gradnju još jedne MHE, navodi se u saopćenju.

Navodi se u saopćenju:

Privatni investitor, Ekovat, čije projekte javno promovira naš poznati košarkaš Mirza Teletović je pribavio dozvole za gradnju mHE Pačići i mHE Zlate na ne validan način.

Podsjećamo, da od malih hidroelektrana korist ima samo investitor jer na osnovu proizvodnje energije iz „obnovljivog“ izvora dobija subvencije koje idu iz džepa građana BiH. Lokalna zajednica nema koristi, a niti stanovništvo jer je za održavanje čak 3 mHE dovoljan samo jedan čovjek.

Obavještavamo Vas da su mašine za gradnju mini hidroelektrana počele sa radovima na rijeci Doljanci uprkos protivljenju mještana. Na sudu su pokrenute dvije tužbe i ovim činom investitor ne samo da djeluje protiv mještana nego i djeluje protivno pravnom sistemu naše države

"Pozivamo vas da podržite protest mještana koji će biti održan u subotu, 20.10.2018. godine sa početkom u 8.00 sati u Palica bara, 3km od Jablanice na mjestu gdje su mašine započele radove uništavanja rijeke Doljanke", piše u saopćenju.

Važno je napomenuti da o ovom projektu niko od mještana nije obavješten. Čak je 95% mještana sela kroz koje protiče rijeka Doljanka potpisalo peticiju i reklo NE mHE! Gradnjom mHE trajno bi uništili istinsku priliku za razvoj lokalne zajednice, a to su flyfishing (pecanje na mušicu), sportski ribolov i razvoj prirodnog turizma što bi i trebalo da se podrži od strane Mirze Teletovića kao sportiste i uzora
mladih u BiH.

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim resursima, a posebno vodom. Većina rijeka na kojima je planirana gradnja hidroelektrana bogata je pitkom vodom. Jedno od načela upravljanja vodama u BiH je načelo nekomercijalnosti, prema kojem voda u osnovi nije komercijalni proizvod, već naslijeđe koje se mora čuvati, štititi i u skladu s time postupati. Pravo na vodu uključuje i pravo pristupa postojećim zalihama vode koje su potrebne za uživanje ovog prava, kao i pravo na slobodu od zagađenja vodenih resursa. Gradnjom hidroelektrana eksploatiše se prirodno i zajedničko dobro te
uništava biljni i životinjski svijet za profit pojedinca. Izgradnja malih hidroelektrana na
bosanskohercegovačkim rijekama odavno je prestala biti ekološki i postala veoma ozbiljan politički, ekonomski i socijalni problem.

Pozivamo vas da objavite naš apel i sa lica mjesta podržite borbu mještana protiv uništenje rijeke Doljanjke i naroda koji živi uz nju i od nje, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije