BiH / Danas počinje predizborna kampanja: Koga biramo, koliko je kandidata...

07. 09. 2018. u 07:31:00 K. S.

Shares:2

Zvanična izborna kampanja za Općine izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za 7. oktobar počela je danas, 7. septembra i trajat će do 6. oktobra 2018. godine do 7 sati ujutro, kada će početi izborna šutnja.

U centralnom biračkom spisku za Opće izbore u Bosni i Hercegovini upisano je 3.352.933 birača, koji će moći birati ukupno 518 nositelja/nositeljica mandata i moći će birati između 7.488 kandidata i kandidatkinja za sve nivoe vlasti, od državnog nivoa, preko entitetskih do kantonalnih u Federaciji BiH.

Ovjerene su 804 kandidatske liste.

Na ovogodišnjim izborima na glasačkim listićima naći će se ukupno 128 političkih subjekata, od toga 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Broj političkih subjekata je veći za 30 u odnosu posljednje Opće izbore održane 2014. godine, a ovogodišnji izbori će koštati 8,5 miliona KM.

Za Predsjedništvo BiH biraju se tri mandata, za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH biraju se ukupno 42 (Iz Federacije 28 i iz RS-a 14). Za Zastupnički dom Federalnog parlamenta bira se ukupno 98 mandata, a za Narodnu skupštinu Republike Srpske 83, predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te poslanici u 10 kantonalnih skupština.

Tek 22. septembra bit će poznat tačan broj biračkih mjesta koja će biti otvorena 7. oktobra, ali je procjena da će ih biti oko 5.500, s tim da će se moći glasati i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Član CIK-a BiH Stjepan Mikić napomenuo je da CIK može kazniti kandidate koji se ne budu pridržavali odredbi Izbornog zakona i to novčanom kaznom do 10.000 KM, što će ovisiti o težini prekršaja, ukloniti ime tog kandidata s kandidatke liste ili poništiti ovjeru liste.

Prema dosadašnjoj praksi ove dvije zadnje sankcije upotrijebljene su u slučajevima kada jezik kojim se kandidati koriste može navesti na nasilje ili izazivanje mržnje.

Ovogodišnji izbori koštat će 8,5 miliona KM, od čega će oko 4,7 miliona KM biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 miliona KM za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.

CIK je prvi put 2016. godine za lokalne izbore upotrijebio aplikaciju uz pomoć koje je bilo moguće objaviti rezultate 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta i to objedinjene rezultate za oko 95 posto biračkim mjesta.

Stoga su iz CIK izrazili nadu da će to biti slučaj i ovaj put imajući u vidu činjenici da je aplikacija nadograđena, poboljšana i prilagođena općim izborima kada se biraju kandidati za više nivoa vlasti.

NEMA KOMENTARA