Danas novi protesti građana ispred Vlade FBiH zbog stanja u Zavodu "Pazarić"

Radiosarajevo.ba
Danas novi protesti građana ispred Vlade FBiH zbog stanja u Zavodu "Pazarić"
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Protesti ispred Vijećnice zobg stanja u Zavodu Pazarić

Građani Sarajeva jučer su se sponatano okupili pred Parlamentom Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što je zastupnica ovog Parlamenta Sabina Ćudić objavila uznemirujuće fotografije.

Ćudić predstavila šokantne detalje iz Zavoda Pazarić: Djeca vezana za radijatore

Okupljeni su potom produžili ispred sarajevske Vijećnice gdje se sinoć svečano obilježavao Međunarodni dan djeteta, te najavili nastavak protesta danas ispred zgrade Vlade FBiH s početkom u 12 sati.

Imenom i prezimenom protiv djece iz Pazarića: Pogledajte snimak glasanja

"Ovako više ne može, ovo sam doživjela kao ličnu uvredu", riječi su građana koji su jučer bili ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Podsjećamo, u jučerašnjem obraćanju javnosti, Sabina Ćudić pokazala je slike na kojima se vidi kako su štićenici Zavoda Pazarić vezani za krevet i radijatore u svojim sobama. 

Slučaj Zavod u Pazariću: Kako se razotkrivao horor nad nemoćnom djecom

Brojne institucije i organizacije osudile su ovakvo postupanje nad djecom i zatražili da se o svemu očituje Vlada FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem.

O dešavanjima u Zavodu Pazarić oglasio se kasnije i premijer Novalić.

Kako je saopšteno, Novalić se jučer pismeno obratio glavnoj tužiteljici Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabini Sarajliji. Od nje je zatražio da hitno postupi u skladu sa svojim nadležnostim, te da Tužilaštvo ispita činjenice koje se donose na navedena dešavanja.

Podnijeta krivična prijava zbog stanja u Zavodu Pazarić

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije