Danas i kiša i 34 stepena: Stiže zahlađenje i jutarnja temperatura od 11 stepeni

Radiosarajevo.ba
Danas i kiša i 34 stepena: Stiže zahlađenje i jutarnja temperatura od 11 stepeni
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Ljeto u Sarajevu, juli 2019.

Jutros je u Hercegovini i na sjeveru Bosne pretežno vedro, a u ostatku zemlje umjereno ili pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 13; Ivan Sedlo 17; Livno 19; Bugojno, Jajce, Sarajevo, Srebrenica 20; Bihać, Sanski Most, Tuzla 21; Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Grude, Stolac, Zenica, Zvornik 22; Brčko, Široki Brijeg, Trebinje 23; Neum 24; Mostar 25.

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza je povoljna. Stabilno i sunčano vrijeme pozitivno će djelovati na većinu populacije. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše izražene u prvom dijelu dana, tokom poslijepodneva, obzirom da će biti sparno, preporučljivo je biti oprezniji i djelimično reducirati aktivnosti. Neophodno je provoditi i mjere zaštite od sunca. Poslijepodnevni pljuskovi mogli bi mjestimično pokvariti ugođaj. 

Danas će u Bosni preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren uglavnom sjeverni i sjeveroistočni. Dnevne temperature od 25 do 31, na jugu 34 °C. U Sarajevu umjereno oblačno vrijeme. Poslije podne na području kantona su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Dnevna temperatura oko 28 °C.

U petak u Bosni i Hercegovini se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će od poslijepodnevnih sati i tokom noći na subotu usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Izgledno je i jače grmljavinsko nevrijeme sa obilnijim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31, na jugu zemlje do 33°C.

U subotu u Hercegovini i Bosni pretežno oblačno sa pljuskovima prije podne. U drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26°C, na jugu zemlje do 30°C.

U nedjelju u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C, na jugu zemlje do 30°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije