Danas dogovor o preostalih tri posto odgovora iz Upitnika Europske komisije

Fena
Danas dogovor o preostalih tri posto odgovora iz Upitnika Europske komisije
Rješavanje spornih pitanja, koje je dostavila Komisija za evropske integracije, jedna je od tema današnje, treće sjednice Kolegija za evropske integracije kojoj će u ime Tuzlanskog kantona prisustvovati kantonalni premijer Bego Gutić.

Iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK-a podsjećaju na izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića da je "dogovoreno praktično 97 posto odgovora na pitanja iz Upitnika Evuopske komisije, te je ostalo oko tri posto odgovora za koje očekuje da će u cijelosti ili barem u najvećem dijelu biti usuglašeni tokom današnjeg kolegija“.

Na dnevnom redu sjednice su, kao sporna, kandidovana pitanja Radnih grupa za nauku i istraživanje, vanjske odnose, obrazovanje i kulturu, ekonomske kriterije i pravdu, slobodu i sigurnost.

"Očekujemo da će se taj dio, nekih tri posto pitanja, riješiti u skladu s ustavnim nadležnostima. Zamolit ćemo one institucije za koje mi nemamo nadležnost i kapacitet da u njihovo ime odgovaramo, da nam do kraja ove sedmice dostave usaglašene odgovore", kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Po njegovoj procjeni, a s čime se složio i premijer Gutić, ako danas bude "dobre, pozitivne političke volje", odgovor možemo na našim jezicima verificirati do kraja ove godine i staviti u proceduru prevođenja i tih zadnjih tri posto pitanja, saopćeno je iz Vlade TK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije