Danas 37 stepeni, a večeras kiša: Pročitajte prognozu do petka

Radiosarajevo.ba
Danas 37 stepeni, a večeras kiša: Pročitajte prognozu do petka
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

I danas je na snazi meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine, a upaljen je zbog vrelina. Najgore će, prema prognozi, biti na širim područjima Banje Luke, Prijedora i Višegrada.

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno vedro.

Temperature zraka u 8 sati: Drvar i Ivan Sedlo 17 stepeni, Bjelašnica 18, Bugojno i Sokolac 19, Bihać, Livno, Sanski Most, Sarajevo i Srebrenica 20, Stolac, Zenica i Zvornik 22, Banja Luka, Grude i Tuzla 23, Doboj, Neum i Trebinje 24, Mostar 25, Brčko i Gradačac 26 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 944 milibara, za 2 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike i dalje su relativno nepovoljne. Jutarnji sati će biti ugodniji od drugog dijela dana, kada će se pod uticajem vrućeg i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata javiti tegobe poput nervoze, glavobolje i malaksalosti, zbog čega je poželjno reducirati aktivnosti. Dodatni problem predstavljaće visoke temperature i nedostatak svježine u noćnim satima. Opšta slika biće lošija na jugu i u sjeveroistočnoj Bosni. 

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Postupan porast oblačnosti tokom poslijepodneva, ponegdje u centralnim i istočnim područjima može uvjetovati kišu i grmljavinu, a u večernjim satima kiša i pljuskovi su mogući i u sjevernim područjima. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura od 29 do 35, na jugu i sjeveru do 37 stepeni. U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, porast oblačnosti može uvjetovati kratkotrajni pljusak i grmljavinu. Najviša dnevna temperatura oko 32 stepena.

Srijeda: U Bosni umjereno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malu oblačnost. U centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi ili slaba i povremena kiša. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na jugu do 24, a najviša dnevna od 23 do 29, na jugu od 29 do 34 stepena.

Četvrtak: U Bosni umjereno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti do kraja dana. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje u Hercegovini, zapadu i u centralnim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 23, a najviša dnevna od 23 do 29, na jugu od 29 do 33 stepena.

Petak: U Bosni i Hercegovini se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od 12 do 18 na jugu do 22, a najviša dnevna od 23 do 29, na jugu od 29 do 33 stepena, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije