Dan šehida, sjećanje na one koji su živote dali braneći BiH

Radiosarajevo.ba
Dan šehida, sjećanje na one koji su živote dali braneći BiH
Drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježava se Dan šehida.

Tog dana prisjećamo se veličanstvenog podviga bosanskih vojnika i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu. Na mnogim bosanskim šehidskim spomen-mezarjima i haremima učenjem Kur'ana bit će iskazana počast i upućena dova plemenitim dušama šehida.

Prema islamskom učenju, njihova šehidska blistava žrtva nosi neizbrisiv pečat besmrtnog čina: „I ne kažite za one koji su na Allahovom putu poginuli: 'Mrtvi su' ! Ne oni su živi, ali vi to ne opažate.“ (Kur'an, El-Bekare 154)

Na Šehidskom spomen-mezarju „Kovači“ u Sarajevu program obilježavanja Dana šehida počinje u 11.00 sati.

Organizator programa je Ured Vojnog muftije, a programu će prisustvovati zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić i najviši predstavnici državnih institucija, kao i Udruženje porodica šehida.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije