Dan RS-a izazvao buru u Austriji: Da li su Gudenus i Strache noćni vukovi

J. M.
Dan RS-a izazvao buru u Austriji: Da li su Gudenus i Strache noćni vukovi
Učešće Johanna Gudenusu, predsjednika Kluba zastupnika Slobodarske partije Austrije (FPÖ), u obilježavanju neustavnog Dana RS-a izazvalo je pometnju u ovoj zemlji.

Austrijska agencija APA objavila je sažetak reagiranja, a u prvom planu je poruka Valentina Inzka, Visokog predstavnika OHR-a, koji je zatražio da njegova domovina poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine. 

"Austrija se pokazala kao pravi prijatelj ove zemlje i nastavit će je podržavati", rekao je Inzko za agenciju APA i dodao: "Svaki političar treba dobro odvagati gdje putuje i kakva priznanja prima".

Međunarodni predstavnik u BiH istakao je da je Ustavni sud BiH tri puta presudio da je 9. januar neustavan kao Dan Republike Srpske. Radovan Karadžić, dugogodišnji predsjednik RS-a, 2016. je osuđen na 40 godina zatvora za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. 

"Niko nema ništa protiv toga da RS ima svoj praznik, ali očekujemo da će to  biti u skladu s pravnim okvirom, uključujući i relevantne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", poručio je Inzko.

Karin Kneissl, austrijska ministrica inostranih poslova koju je imenovao FPÖ, nije željela komentirati putovanje svog stranačkog kolege Gudenusa. 

"Ministar inostranih poslova generalno ne komentara putovanja poslanika i lidera klubova u inostranstvo. Predsjednik kluba poslanika FPÖ-a nije putovao u Banja Luku kao predstavnik vlade", rekla je njena glasnogovornica Elisabeth Hechenleitner za APA-u. 

Zanimljivo da je Hechenleitner bila portparolka Gudenusa prije nego je dobila posao u kabinetu Karin Kneissl.

Heinz-Christian Strache, austrijski vicekancelar koji nije prisustvovao ceremoniji u Banjoj Luci, dobio je orden za "izvanredna dostignuća u promociji i razvoju suradnje i političkih odnosa između Republike Austrije i Republike Srpske, kao i izuzetan doprinos od šireg značaja za poslijeratni razvoj Republike Srpske". Tako je nagradu na svojoj web stranici opisao Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta.

APA podsjeća da je Daytonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine RS postala dio države BiH, međutim Dodik prijeti da će odvojiti ovaj entitet.

Oštre kritike Gudenusa i Strachea došle su iz tabora liberalne austrijske partije NEOS koja "skandaloznim" ocjenjuju koketiranje desničara s Dodikom.

"Odlazak predsjednika kluba FPÖ-a u Banja Luku predstavlja jasan politički signal i eksplicitnu podršku separatističkim težnjama RS-a", izjavila je Alma Zadić iz NEOS-a i dodala da FPÖ zabija nož u leđa Vladi Austrije koja se obavezala da će raditi na postizanju stabilnosti na zapadnom Balkanu. 

"Gospodine vicekancelaru, da li ste vi sada Noćni vuk", upitala je Zadić, aludirajući da je u Banjoj Luci nagrađen zajedno s Noćnim vukovima, pripadnicima ruskog nacionalističkog moto kluba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije