Dan Preda u Predsjedništvu: Vlasti BiH moraju ostati na reformskom putu

Fena
Dan Preda u Predsjedništvu: Vlasti BiH moraju ostati na reformskom putu
Nakon što se ranije susreo sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, član Europskog parlamenta i izvjestioc za BiH Cristian Dan Preda sastao se i sa članovima Predsjedništva BiH.

Tačnije, Bakir Izetbegović i Dragan Čović iskazali su dobrodošlicu Dan Predi, koji je u zgradu Predsjedništva BiH stigao u pratnji Tonina Picule, predsjedavajućeg Delegacije Europskog paralmenta za odnose sa BiH i Kosovom.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o najnovijim aktivnostima na putu BiH u EU, a članovi Predsjedništva BiH su istaknuli zadovoljstvo posvećenošću EU ka europskom putu naše države. 

Izrazili su očekivanje da će podrška institucija EU i država članica biti nastavljena u okviru napretka BiH na evropskom putu, posebice u postupku stjecanja statusa kandidata.

"BiH je snažno opredijeljena da održi pozitivan zamah i nastavi reformske procese i napredak u okviru procesa integriranja u EU. Provedba Reformske agende, efikasno funkcioniranje mehanizma koordinacije, te nastavak implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaju u vrhu prioriteta Bosne i Hercegovine", naglasili su članovi Predsjedništva BiH.

Izvjestilac Dan Preda pozdravio je napredak u provedbi reformi i odlučnost BiH da nastavi institucionalne i socioekonomske reforme, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, reformu pravosuđa i državne uprave.

Kazao je da Europski paralment želi pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU, istaknuvši da vlasti na svim nivoima trebaju ostati na reformskom putu koji, prema njegovom mišljenju, nema alternativu.

Sastanku je, uime srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovala njegova savjetnica Marija Milić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije