Dan Preda pitao Evropu: RS negira genocid i slavi Karadžića, a šta vi činite

Radiosarajevo.ba
Dan Preda pitao Evropu: RS negira genocid i slavi Karadžića, a šta vi činite
Foto: Fena / Cristian Dan Preda

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda dostavio je Evropskoj komisiji upit koji se odnosi na entitet RS koji nastavlja i s negiranjem genocida u Srebrenici i slaviti ratne zločince.

Kako se podsjeća u pitanju Dan Prede, 20. marta ove godine je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (IRMCT) osudio Radovana Karadžića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog počinjenog genocida i zločina protiv čovječnosti u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

"Ipak, vlasti iz entiteta RS nastavljaju negirati genocid i veličaju osuđenog ratnog zločinca Karadžića. tretiraju ga kao heroja, daju mu medalje, a nazvali su i Studentski dom po njemu. Evropski parlament je osudio genocid u Srebrenici, na najsnažniji mogući način i odbacio svako 'negiranje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje' genocida", napisao je Dan Preda.

Dodao je kako potezi vlasti u RS-u nanose štetu sjećanjima žrtava, ali i mogućnostima pomirenja u Bosni i Hercegovini, te je evropskim političarima uputio dva pitanja:

1. Da li je Komisija svjesna ovih opetovanih izjava u kojima se negira genocid, a veličaju ratni zločini u RS-u? Šta ćete učiniti da to zaustavite?

2. Kakve posljedice takve akcije mogu imati na evropski put Bosne i Hercegovine?

Podsjećamo da Evropska komisija priprema mišljenje o zahtjevu BiH za dobijanje kandidatskog statusa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije