Dan Preda: Odlascima u Rusiju niko neće postati članicom EU

Radiosarajevo.ba
Dan Preda: Odlascima u Rusiju niko neće postati članicom EU
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Susret s predstavnicima civilnog društva u BiH

Cristian Dan Preda, specijalni izvještač Evropskog parlamenta za BiH, nakon današnjeg susreta s predstavnicima civilnog društva u našoj zemlji, kazao je kako BiH nikada neće napraviti evropski put sve dok domaći političari, umjesto da dolaze u Brisel, sve češće idu u Moskvu.

„U prošlom sazivu Parlamentarne skupštine BiH delegati iz Republike Srpske su bili ti koji su se protivili uspostavljanju zajedničkog parlamentarnog odbora za saradnju s EU. Također, mnogi su i iz neznanja blokirali proces napretka BiH ka Evropskoj uniji“, kazao je Dan Preda.

Naglasio je i da mu je u proteklom periodu vrlo teško bilo organizirati bilo kakav sastanak sa sadašnjom predsjednicom RS Željkom Cvijanović.

„Zvao sam je da dođe u Sarajevo, ona nije mogla. Uputio sam joj javni poziv da dođe u Brisel ili u Strazbur, da se sastanemo, ali do tog sastanka, također, nikad nije došlo. Bilo je vrlo teško sastati se i s Miloradom Dodikom. Čini se da je mnogo lakše otići u Rusiju i kod Vladimira Putina. Odlascima u Rusiju niko neće postati članica EU“, zaključio je bio Dan Preda.

Cristian Dan Preda boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Jučer se sastao sa članovima Predsjedništva - Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije