Procesi / Dan nakon protesta u Sarajevu: Predsjednik VSTV-a će primiti Muriza Memića

16. 05. 2018. u 15:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Ni nepuni dan nakon održanih protesta „Pravda za Dženana i Davida“ u Sarajevu, iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća obavijestili su oca ubijenog Dženana Muriza Memića da će ga predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija primiti na sastanak, piše agencija Patria.

Više od 30 puta Muriz Memić obraćao se VSTV-u i tražeći sastanak kako bi iznio sve nepravilnosti u radu Tužilaštva KS koje vodi slučaj Dženan Memić već više od dvije godine.

Tužilaštvo je dva puta mijenjalo kvalifikaciju krivičnog djela iz saobraćajne nesreću u ubistvo, a onda podiglo optužnicu za saobraćajnu nesreću za koju se sudi Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji za spriječavanje dokazivanja.

Memić će 22. maja zajedno sa svojim advokatom Ifetom Feragetom nakon još jednog nastavka suđenja u ovom slučaju, uputiti se ka VSTV-u.

Iza Zemaljskog muzeja u Sarajevu u utorak su održani sedmi protesti porodice ubijenog mladića Dženana Memića. Protestima je prisustvovao veliki broj građana Sarajeva, ali i drugih gradova BiH. Protestima se pridružio i Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida Dragičevića iz Banja Luke. Sa skupa je poručeno da radi budućnosti moramo stati svi zajedno kako bi se otkrila istina.

Porodica Memić najavila je podnošenje krivičnih prijava protiv svih devet tužilaca Kantonalnog tužilaštva KS uključujući i glavnu tužiteljicu Dalidu Burzić. Od osam tužilaca koji su radili na predmetu, dvoje je napustilo ovo Tužilaštvo.

Memić je također najavio i podizanje šatorskog naselja ispred Suda BiH ukoliko Dalida Burzić bude izabrana za sudiju Državnog suda.

Podsjećamo, Dženana je 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji pod još nerazjašnjenim okolnostima zadobio tešku povredu glave dok je bio u društvu djevojke Alise Mutap. Sedam dana poslije preminuo je na KCUS-u. Od samog početka mladićev otac Muriz Memić tvrdi da je Dženan ubijen, iako se već dvije godine vodi sudski proces za saobraćajnu nesreću Ljubi i Bekriji Seferoviću.


Vilsonovo šetalište: Hiljade ljudi traži pravdu za Dženana i Davida

NEMA KOMENTARA