Dan kad su srpski "škorpioni" strijeljali šest mladih Srebreničana

Radiosarajevo.ba
Dan kad su srpski "škorpioni" strijeljali šest mladih Srebreničana

Danas se obilježava godišnjica stradanja šest Srebreničana koje su ubile 1995. godine u blizini Trnova srpske paravojne formacije "škorpioni" pod komandom Slobodana Medića, koji je za ovaj zločin osuđen na 20 godina zatvora.

Tog dana ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Članovi porodica, rodbina i prijatelji žrtava posjetit će danas stratište Godinjske Bare u Trnovu gdje su pripadnici jedinice "škorpioni" strijeljali šest mladića iz Srebrenice 1995. godine.

Šest Srebreničana je zarobila paravojna jedinica "škorpioni" 17. jula 1995. godine, i kamionom odvezla na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih ubili.

Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak je kasnije prikazan u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalni centar Potočari.

Postat će ovo jedan od najstrašnijih snimaka tokom proteklog rata...upozoravamo vas da su snimci izrazito uznemirujući:

Za taj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

Posjetom stratištu u Trnovu bit će završena 23. godišnjica obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine. Obilježavanje je počelo 6. aprila, a najvažniji dan je bio komemoracija, dženaza i ukop 35 žrtava genocida u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije