Dalida Burzić izabrana za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba
Dalida Burzić izabrana za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine
Foto: Radiosarajevo.ba / Dalida Burzić

Dalida Burzić,  glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, imenovana je na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama iz ove institucije, Burzić je dobila deset glasova članova VSTV-a, dok su dva člana bila protiv, javlja Patria. 

Među članovima VSTV-a izbila je i svađa oko njenog imenovanja jer su neki članovi govorili o slučaju Dženan Memić zbog kojeg je protiv Dalide Burzić pokrenut i disciplinski postupak koji je u toku. 

Već nekoliko mjeseci se pripremalo imenovanje Burzić za sudiju Suda BiH, a prema informacijama koje ima agencija Patria za nju su lobirali i određeni politički centri moći. 

Porodica Memić tvrdila je da je Burzić dozvolila podizanje lažne optužnice za saobraćajnu nesreću, te je na predmetu radilo osam tužilaca od kojih je dvoje već napustilo Tužilaštvo KS, a sada odlazi i Burzić. Otac mladića Dženana Memića Muriz Memić kazao je da je u šoku, a pogotovo jer se sutra navršavaju tri godine od smrti njegovog sina. Ni sudski postupak koji se vodi na Kantonalnom sudu u Sarajevu nije rasvijetlio kako je Memić stradao u Velikoj aleji 8. februara 2016. godine.  

Za sudije Suda BiH imenovani su i Amir Kapetanović, Stanko Blagić.

Dalida Burzić rođena je 27.11.1963. godine u Sarajevu, gdje je završila Prvu gimnaziju. Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1987. godine.

U periodu od 1988. do 1990. godine radila je kao pripravnica u Osnovnom sudu II u Sarajevu. Pravosudni ispit položila je 1990.godine.

Radila je kao stručna saradnica u Osnovnom sudu II u Sarajevu, sve do 1994.godine kada je izabrana za sutkinju Osnovnog suda II Sarajevo. Kao stručna saradnica radila je i u Kantonalnom sudu u Sarajevu od 2001.godine, nakon čega je 2003. godine imenovana za kantonalnu tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Od 2007. bila je sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu, a od 2012. godine predsjednica Krivičnog odjeljenja tog suda. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća imenovana je za glavnu tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu krajem 2014. godine.

U decembru 2015. godine dobitnica je nagrade za borbu protiv korupcije Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije