Đaković: Priznanje “Financial Timesa” je dokaz da je grad na putu razvoja

Radiosarajevo.ba
Đaković: Priznanje “Financial Timesa” je dokaz da je grad na putu razvoja
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da prestižna priznanja koje je ugledni londonski časopis “Financial Times” dodijelio ovoj lokalnoj zajednici, potvrđuju da je Prijedor grad razvoja i povoljnog poslovnog okruženja.

Prema ocjenama ovog časopisa, Prijedor je grad budućnosti, a priznanja je dobio u dvije od pet oblasti u kojoj su, između ostalog, ocjenjivane evropske mikro lokalne zajednice do 100.000 stanovnika, prenosi Srna.

Riječ je o oblasti upravljanja troškovima, gdje je Prijedor među mikro gradovima Europe zauzeo treće mjesto. Time potvrđujemo kako upravljamo budžetom, raspolažemo resursima i sprovodimo značajne procese u administraciji jer su to bili predmeti ocjenjivanja”, istakao je Đaković na konferenciji za novinare.

On je dodao da je Prijedor zauzeo deveto mjesto kada je riječ o strategiji direktnih investicija.

“Time smo pokazali da smo povoljno mjesto za investicije, da smo strateški pripremili sve procedure, organizacijske jedinice, kao i podsticaje koji su u korist investitorima kako bi bili što konkurentniji”, naglasio je Đaković.

 Dodao je da su ovo priznanja koja još jednom potvrđuju da se grad Prijedor kreće putem razvoja i dobra preporuka za sve buduće investitore.

“Ovo će sigurno utjecati da će investitori koji prate sve ove informacije u većem broju dolaziti u grad Prijedor sa interesom za ulaganja. Prema tome ćemo se postaviti u značajnoj mjeri, da prihvatimo svakog investitora, ocijenimo kako možemo sarađivati, te da pokrenemo dalje procese stvaranja novih radnih mjesta i zapošljavanja naših građana”, zaključio je Đaković.

Mirjana Ostojić kao vođa tima koji je pripremao grad za prijavljivanje na ovu listu ” Financial Timesa” je izjavila da je dosadašnje iskustvo gradova koji su ranije dobijali ove nagrade, pokazalo da je to bi okidač prema investitorima.

“Njihovo zanimanje bit će opravdano, jer je bilo potrebno ispuniti veliki broj kriterijuma da bi se grad kao što je Prijedor našao na ovakvoj listi i među znajačajnim brojem mikro lokalnih zajednica”, zaključila je Ostojić.

Ovo nije prvi put da se Prijedor našao na jednoj od nagrađenih lista ovog uglednog finansijskog časopisa.

U top deset mikroeuropskih gradova budućnosti uvršten je i za 2016/17. godinu, i to u kategoriji “cjenovne efikasnosti” kao BFC certifikovana lokalna zajednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije