Poruka Dačiću: "U vašim logorima zatvorenici su mučeni, silovani, ubijani..."

Radiosarajevo.ba
Poruka Dačiću: "U vašim logorima zatvorenici su mučeni, silovani, ubijani..."

Nakon posljednje izjave ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića kojom je doveo u pitanje uopće postojanje logora u BiH tokom agresije, reagirali su iz Saveza logoraša Bosne i Hercegovine.

Najoštrije su osudili javne istupe srbijanskih državnika i novinara i izrazili nevjericu kakva se to patologija laži razvija i širi među njima.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Ministre Dačiću i svi ostali, stotine srpskih logora koji su formirani za vrijeme agresije i izvršenja genocida u Bosni i Hercegovini nisu formirali pojedinci. Formirao ih je izopačeni sistem, isti onaj koji je danas samo prefarbao masku svoje izopačenosti nekim drugim nijansama, a čija je osnovna svrha postojanja da ljudima poput Vas otvori vrata stoljetnog umijeća krivotvorenja, brisanja, poricanja i izmišljanja. Vaše izjave i uvrede su prevazišle sve nivoe vrhunske propagande, one se mogu mjeriti poređenjem Vas sa svim onim što civilizirani ljudi nisu.

Uništavanje Bosne i Hercegovine i sjemena njenog naroda od Vašeg sistema osudio je cijeli svijet. U Vašim logorima, koji su kao biljke poslije kiše nicali, nisu se ''čuvali zatvorenici'', u njima ste mučili, silovali, ubijali, klali; svakog dana, sata... ne birajući - fetuse, novorođenčad, djecu, žene, starce... U Vašim logorima pozirao je sami đavo, a ne civili koji stoje iza bodljikave žice.

Snimci iz Omarske koje navodite prikazuju ono ''najmanje'' od zla koje ste nanijeli ljudima koje ste tu držali zatočenima. A kada Vam je ono najsvjetlija tačka Omarske i kada se divite ubilačkim tretmanima koje ste provodili, kada vrijeđate ljudska bića koja ste pretvorili u kosture i nazivate ih cirkusantima, mi Vas javno pozivamo da pogledate hiljade sati priznanja i izjava poslušnika Vašeg sistema o tome šta su, kome i na koje sve načine radili narodu Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na njenu suverenost. 

Gospodine, i svi ostali, lažima i poricanjem možda možete uvjeriti pojedinca da niste počinili genocid, ali uvijek će vas koščice Bošnjaka koje izbijaju iz masovnih grobnica još stoljećima podsjećati šta ste uradili, a Vi ćete znati da trebate i morate još više, bolje i ljepše lagati.

Ako mislite da ćete nas opet uspavati i da ćete nas ponovo klati - budite sigurni da više nećete nikada, jer smo izvukli pouke i naučili da se zla nikada nećete odreći. Neka Vas je stid za sve generacije koje ste iskorijenili, za uvrede onima koji su se izvukli iz Vaših kandži i za sve generacije koje tek dolaze", navodi se u saopćenju iz Saveza logoraša BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije