Trilateralni susret: Dačić i Cavusoglu stižu u Banju Luku, Crnadak domaćin

Radiosarajevo.ba
Trilateralni susret: Dačić i Cavusoglu stižu u Banju Luku, Crnadak domaćin
Foto: Tanjug / Crnadak, Dačić i Cavusoglu
Banja Luka će 4. septembra biti domaćin trilateralnog susreta između Bosne i Hercegovine Srbije i Turske.

Domaćin trilaterale u Banjoj Luci će biti Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, a kako je rečeno, agenda i program rada još se usaglašavaju između zemalja učesnica.

Osim Crnadka, potvrđen je dolazak u Banju Luku Mevlüta Çavuşoğlua, turskog ministra vanjskih poslova, kao i Ivice Dačića, ministra vanjskih poslova Srbije.

Podsjećanja radi, trilaterale između ove tri zemlje održavaju se skoro deceniju, a cilj im je unapređivanje međusobnih odnosa, kao i otvaranje prostora za privrednu saradnju i rasterećivanje političkih odnosa.

Jedan od efekata prethodnih trilateralnih sastanaka je potpisivanje više poslovno-privrednih sporazuma, a za BiH je jedan od najvažnijih bio omogućavanje izvoza mesa u Tursku pod posebnim uvjetima za bh. poljoprivrednike.

Kako pišu Nezavisne novine, sastanke trilaterale dogovorili su 2010. Predsjedništvo BiH, Boris Tadić, predsjednik Srbije, i Abdulah Gul, tadašnjih predsjednik Turske, a prvi sastanak održan je u Istanbulu u aprilu te godine. Bio je to prvi sastanak tri zemlje nakon rata u BiH, a mediji u Turskoj i Srbiji su ga ocijenili historijskim.

Tadić, Gul i Haris Silajdžić, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, dogovorili su novi pristup u regionalnoj politici, a u deklaraciji koja je usvojena tim povodom navedeno je da je prioritet očuvanje multietničkih, multikulturalnih i multireligijskih karakteristika regiona, kako bi se prevazišli problemi iz prošlosti, kao i unapređenje privredne saradnje.

U deklaraciji i pripremi trilaterale aktivno su učestvovali i Vuk Jeremić, tadašnji ministar vanjskih poslova Srbije, kao i Ahmet Davutoglu, tadašnji ministar vanjskih poslova Turske.

Kao neki od temelja regionalne politike ove tri zemlje postavljeni su osiguranje sigurnosti i njegovanje stalnog političkog dijaloga.

Osim trilaterale BiH - Srbija - Turska, uspostavljena je i trilaterala Hrvatska - Srbija - Turska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije