Da se podsjetimo: Kako je nekada Milorad Dodik pisao Miloševiću

Radiosarajevo.ba
Da se podsjetimo: Kako je nekada Milorad Dodik pisao Miloševiću
Foto: Mondo.ba / Slobodan Milošević
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske prije 18 godina poslao je pismo tadašnjem predsjedniku krnje Jugoslavije - Slobodanu Miloševiću.

Zanimljivo je ono što je u pismu poslanom 28. septembra 2000. godine Dodik poručio Miloševiću, iako je nedavno istaknuo da je Milošević imao izuzetno pozitivnu ulogu sa stanovišta Srba u Republici Srpskoj.

"Vrijeme je da odeš, Slobodane. Nikad nijedan srpski car, knjaz, kralj ili predsjednik, od dolaska Srba na Balkan, nije svom narodu nanio toliko jada, pustio toliko krvi, ogradio ga od cijelog svijeta, kao što si ti učinio.

Srbi u Hrvatskoj više ne znaju gdje je Beograd, oni iz Knina ne znaju šta ih je snašlo, dok je kosovskim Srbima ostala samo vjera i nada.

Bogatu zemlju, ponosne ljude si opustošio, vezao za Aziju, natjerao svoj narod da u ratu protiv cijelog svijeta gine za spas čovječanstva od novog svjetskog poretka. Vrijeme je da podvučeš crtu ispod svoje vladavine.

Tvoj narod te više ne želi. Tu ti sila ne pomaže. Učini bar jednu uslugu Srbima - pusti ih da slobodno kažu da hoće rastanak s tobom. Tvoj interes i srpski interes ovdje se razilaze. Ti idi lijevo, a Srbi neka idu pravo.

Ako u tebi ima snage, osjećaja časti, kajanja ili stida, izaberi pokajanje, zatraži oproštaj od svog naroda i idi. Ima ko da vodi Srbiju tamo gdje bi već bila da nije bilo tebe. Vrijeme je da odeš, Slobodane", napisao je tada Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije