Da li su „žuti prsluci“ mogući u BiH?

Radiosarajevo.ba
Da li su „žuti prsluci“ mogući u BiH?
Foto: DW / "Žuti prsluci" na studentskim protestima u Sarajevu 2013. godine

Na pitanje da li su u BiH mogući protesti po uzoru na demonstracije “žutih prsluka” u Francuskoj, građani Sarajeva daju negativne ogovore, piše Deutsche Welle.

Uz konstataciju da se javnost u ovoj zemlji već odavno ponaša po uzoru na naslov hita Dubioze kolektiva “Šuti i trpi”, N.M. ističe da razjedinjeno bosanskohercegovačko društvo nije sposobno organizirati proteste poput onih u Francuskoj ili Belgiji.

“Osim toga kolektivna svijest stanovništva u BiH je daleko od nivoa svijesti ljudi u Francuskoj koji su ustali protiv novih nameta koji direktno utiču na kvalitetu života”, kaže N.M.

Slične odgovore dobili smo i od drugih građana.

V.I. smatra da su stanovnici BiH u stanju navući “žute prsluke” isključivo na društvenim mrežama.

“Mi smo posljednjih godina pokazali kako smo, uglavnom, sposobni navući žute prsluke, i to baš fluorescentne, na Facebooku. Kad treba izaći na ulicu, imamo pametnijeg posla, a i neko drugi bi to mogao za nas uraditi”, ističe V.I.

“S obzirom na uglavnom negativne ishode dosadašnjih protesta i građanskih poziva upomoc na koje su se vlasti oglušile, smatram da su 'žuti prsluci', nažalost, neizvodivi u BiH”, kaže L.G.

A razloga za nezadovoljstvo ima, poručuju stručnjaci, nabrajajući samo neke – niske plate i penzije, visoke cijene namirnica, goriva, javnih usluga...

Ipak, javni protesti u BiH su rijetkost.

Banjalučki sociolog Ivan Šijaković smatra da u ovoj zemlji nema nikakve šanse za “žute prsluke”, bez obzira na to da li za njima ima potrebe.

“Naravno da ima potrebe, jer je visina plata i penzija većine građana sramno niska. Međutim, 'žuti prsluci' ovdje nisu mogući iz više razloga. Vlast bi među demonstrante mogla ubaciti svoje agente koji bi razbijali izloge, trafike i automobile i tako kompromitovali svaki socijalni pokret”, kaže Šijaković za Deutsche Welle.

On upozorava i na opasnost da se protesti u određenim krugovima ocijene kao neprijateljski, odnosno usmjereni protiv druge nacije, vjere ili kulture, što bi bi moglo imati neželjene efekte.

“Pored toga, građanima u BiH je dozlogrdilo svako ozbiljnije, šire i opštenarodno okupljanje, jer većinom završi neuspjehom. Preovlađujući stav među građanima je 'ništa se ne može promijeniti, samo džabe trošimo vrijeme i trud'. Osim toga, građani ovdje žive za dan kada će naći neku priliku da 'zbrišu' u Njemačku ili skandinavske države i time riješe svoj problem”, kaže Šijaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije