Da je sutra referendum: 69,2 posto građana BIH glasalo bi za ulazak u EU

Radiosarajevo.ba
Da je sutra referendum: 69,2 posto građana BIH glasalo bi za ulazak u EU
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Informaciju o istraživanju javnog mnijenja: „Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integrisanja“ kojeg je provela Direkcija za evropske integracije (DEI).

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da bi 69,2 posto građana BiH na referendumu o članstvu, glasalo za ulazak BiH u EU.

Razlog podrške, najčešće je uređenija država i društvo, te sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala.

Argumenti građana koji ne bi podržali ulazak BiH u EU su povećani troškovi života i poreza, te povećanje birokratije. Kao u i prethodnim godišnjim istraživanjima, najviše ispitanika (33 posto) smatra da je borba protiv korupcije najvažnija reforma za BiH, a skoro svaki četvrti ispitanik smatra da je to reforma javne uprave.

eu_grafika_dei_tri.jpg - undefinedPo mišljenju ispitanika, putna infrastruktura (12,4 posto) je među oblastima u kojima je postignut najveći napredak usljed napredovanja BiH u procesu evropskih integracija.

Visok je procenat ispitanika koji nisu upoznati sa trenutnim statusom BiH u procesu integrisanja u EU. Najveći dio njih (45,3 posto) smatra da BiH pregovara o članstvu u EU, dok 6 posto građana zna da BiH trenutno odgovara na upitnik Evropske komisije.

Dominantan izvor informisanja o procesu integrisanja je televizija posredstvom koje se informiše gotovo 85 posto građana. Većina ispitanika smatra da evropski put BiH ima alternativu (52,5 posto) i ovakvo mišljenje je češće u Brčko distriktu i Federaciji BiH u odnosu na Republiku Srpsku.

eu_grafika_dei_dva.jpg - undefined

Više od pola ispitanika vjeruje da bi najveću korist od integracije BiH u EU imali mladi (51,6 posto). Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1200 punoljetnih građana BiH, kompjuterski posredovanom telefonskom metodom (CATI). U cjelosti je dostupno ovdje, a kraći pregled u infografici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije