Poruke / Cvijanović: Ustavni sud BiH donosi političke odluke

29. 03. 2019. u 14:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je da je Ustavni sud BiH svojom odlukom o osporavanju 9. januara kao dana RS, još jednom dokazao da se pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijumima, te da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR.

„Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko povjerenje građana RS u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj mjeri diktira političko Sarajevo“, konstatovala je Cvijanović.

U saopćenju iz kabineta predsjednice navodi se da je ona naglasila da uz neospornu historijsku činjenicu da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, za institucije Srpske je obavezujući sud i njenih građana, koji su na referendumu ubjedljivom većinom odlučili da će dan RS i ubuduće biti obilježavan tog dana kada je uostalom i formirana.

„Činjenica da se Ustavni sud BiH, u kojem sjede strane sudije, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak naprijed, pa čak ni da formira vlast nakon provedenih izbora, govori o njenom opštem stanju“, istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da o okrnjenom suverenitetu BiH govori i samo postojanje stranih sudija, a već mnogo puta je dokazano da se oni vode političkim željama nalogodavaca, a ne slovom Ustava.

„U skladu sa očekivanjima građana RS, kao i historijskim faktima, obaveza institucija RS jeste da očuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja“, istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je današnja odluka Ustavnog suda BiH dio orkestrirane aktivnosti usmjerene protiv RS, koja se vodi na više terena - od osporavanja dana RS, raznih finansijskih blokada, tendencioznog presuđivanja za ratne zločine, pa do sprečavanja konstituisanja vlasti na nivou BiH, a sve s ciljem da većinska volja građana RS ne bude ispoštovana, kako bi institucijama BiH upravljali bošnjački političari, u saradnji sa stranim faktorima.

NEMA KOMENTARA