Cvijanović: Stranci se ne trebaju petljati u naše dnevne teme i aktivnosti

Radiosarajevo.ba
Cvijanović: Stranci se ne trebaju petljati u naše dnevne teme i aktivnosti
Foto: Anadolija / Željka Cvijanović

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović smatra da je krajnje vrijeme da Vijeće za provođenje mira u Bosni i Hercegovini (PIC) zauzme realan stav u vezi sa stanjem i posljednjim dešavanjima u BiH.

„Ukoliko PIK zasjeda i raspravlja o bilo kojoj temi, trebalo bi da o tome i zauzme neki realan stav, te da kažu ko ovdje podiže temperaturu, ko pravi dodatno nerazumijevanje među narodom, te ko uništava i ono malo šanse što je ostalo za neki unutrašnji dijalog“, kazala je Cvijanović.

Dodaje da, kada su u pitanju forumi koje sazivaju stranci, nema pretjerana očekivanja.

Mislim da se oni i ne trebaju petljati u naše dnevne teme i aktivnosti. Ali ovdje imamo drugu situaciju. Mnogo je tema koje u eter izbace domaći političari, a koje su često isprodukovane, motivisane i podstaknute ili inicirane od strane pojedinih stranaca“, tvrdi Cvijanović.

Ne bi je, kaže, iznenadilo da je svaka inicijativa koja se pokreće u okviru Federacije BiH „zapravo rezultat dogovora lokalnih bošnjačkih partija sa pojedinim strancima“.

Sjednica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira na nivou ambasadora BiH, na kojoj bi trebalo da bude riječi o inicijativi SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, zakazana je za sutra.

Cvijanović je komenatrisala i pronalazak 32 migranata jutros na željezničkoj stanici u Banjoj Luci, ponovivši stav da na izazov migranske krize bh. institucije nisu na vrijeme odgovorile.

Smatra da će situacija biti i teža jer je većina evropskih zemalja zatvorila svoje granice.

Vlada RS-a je lani saopćila da nema nikakvih mogućnosti da se migranti zadržavaju na području tog bh. entiteta.

Predsjednica Cvijanović izjavila je također da je prevashodno važno da budu uspostavljene institucije na nivou BiH, konstituisana vlast, formirana adekvatna parlamentarna većina i Vijeće ministara da bi mogle da budu preuzimane obaveze u okviru mehanizma koordinacije u BiH.

„Znam šta će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik raditi u Briselu na sastanku sa zvaničnicima EU. On je čovjek koji hoće da prenese realnu sliku o svemu što se dešava u BiH i izraziće opredijeljenost za evropski put BiH“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u mjestu Naseobina Lišnja kod Prnjavora.

Ona je istakla da će se u Briselu razgovarati o svim stvarima koje su prepreka za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU i oživljavanje evropskog puta zemlje.

Sigurna sam da će glavno pitanje biti uspostavljene institucije na nivou BiH, da bi mogle da budu preuzimane obaveze u okviru mehanizma koordinacije u BiH. Bez ovoga nema pretpostavke za bilo kakvo kretanje na evropskom putu. Pri kraju je tehnički dio koji se odnosi na odgovore na upitnik Evropske komisije, jer treba da saberemo materijal i u suštini posao je završen i sa dodatnim pitanjima“, precizirala je Cvijanović.

Ona je naglasila da je sve ovo pretpostavka kako bi Evropska komisija mogla da ima pozitivno mišljenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije