Cvijanović i Dodik na sastanku sa zastupnicima pred sjednicu NSRS

Radiosarajevo.ba
Cvijanović i Dodik na sastanku sa zastupnicima pred sjednicu NSRS
Foto: AA / Sastanak u Banjoj Luci

U Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska počeo je sastanak predsjednika parlamentarnih stranaka na kojem bi trebalo da budu usaglašeni zaključci i stavovi za posebnu sjednicu NSRS na kojoj će biti razmatrana "Informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku, pored Nedeljka Čubrilovića, predsjednika NS RS koji je predsjednik stranke DEMOS, prisustvuju i Željka Cvijanović, predsjednica RS, te Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Petar Đokić, predsjednik SP-a, Nenad Nešić, v.d. predsjednika DNS-a, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a i Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Sjednica počinje u 15 sati, a zakazana je na zahtjev Željke Cvijanović, predsjednice RS, nakon što je prošle sedmice održan sastanak predstavnika stranaka, institucija i predstavnika RS u institucijama BiH zbog odluke Ustavnog suda  BiH kojom je osporen član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

U informaciji koju će danas razmatrati poslanici u NS RS, a koju je ovoj instituciji dostavila predsjednica RS-a navodi se da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49 prema 51 posto.

"Nesprovodiva je odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture RS-a, jer bi takvom odlukom bila oduzeta teritorija RS", navela je Željka Cvijanović.

Ona podsjeća da je "visoki predstavnik u BiH donošenjem tri zakona iz 2005. godine grubo prekršio ustavno dejtonsko načelo da su entiteti vlasnici teritorija, te je zabranio da njima raspolažu".

"Nakon odluke Ustavnog suda iz 2012. godine i ovaj sud je nastavio putem nametnutih odluka visokih predstavnika, te je i prekršio Ustav BiH. BiH je jedinstvena zemlja u svijetu u kojoj njen Ustavni sud slobodnom voljom i bez obzira na sve krši ustavne odredbe", navodi se u informaciji.

Kako se navodi "s obzirom da takozvana državna komisija BiH za imovinu nije usaglasila stavove i nije kreirala novo zakonsko rješenje koje bi trebalo da riješi pitanje imovine BiH, entiteta i Brčko distrikta, a kako je pitanje vlasništva najprije poljoprivrednog zemljišta od izuzetnog značaja, RS je u martu 2019. godine izmijenila Zakon o poljoprivrednom zemljištu". Ovim zakonom je državno poljoprivredno zemljište kvalifikovano kao imovina i posjed RS-a.

"Na apelaciju sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS, Ustavni sud je saopštio da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS proglasio neustavnom. Član 53. određuje da je poljoprivredno zemljište koje je bilo javno dobro ili državno vlasništvo po sili zakona posjed i vlasništvo RS", navodi Cvijanović u informaciji.

Na sastanku koji je održan u Palati RS u Banja Luci, političari iz RS-a zaključili su da je potrebno da se održi posebna sjednica NS RS i donijeli odluku da predstavnici iz RS-a u institucijama BiH obustave rad u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije