Cvijanović: "Građani, spremite se za slavlje, i dalje ćemo obilježavati 9. januar"

Radiosarajevo.ba
Cvijanović: "Građani, spremite se za slavlje, i dalje ćemo obilježavati 9. januar"
Foto: Anadolija / Prošlogodišnje obilježavanje neustavnog Dana RS

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović izjavila je da će se 9. januar i dalje slaviti kao Dan Republike Srpske, bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH, te poručila građanima da se spreme za slavlje naredne godine.

Cvijanović je naglasila da RS ima spremne odgovore na odluku Ustavnog suda BiH, koji je 29. marta ponovo proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS-a.

"RS ima ustavna, politička i demokratska sredstva i mehanizme da zaštiti svoja obilježja. Smatram da mnogi procesi u BiH idu u pogrešnom pravcu, pa tako i ovo pitanje osporavanja Dana Republike", rekla je Cvijanović za Euro Blic i dodala:

"Mi razmijemo da građani žele da obilježavaju 9. januar, dan za koji imaju puno poštovanje i shvataju njegov značaj. Oni koji ga napadaju nastoje da ukinu identitet Republike Srpske, koja je verifikovana 9. januara 1992. godine. S tim se nastoji staviti pod tepih činjenica da je RS nastala prije rata, prije oružanih sukoba, da smo imali izgrađene institucije, svoju teritoriju i svoju vlast. Oni koji oisporavaju 9. januar žele da kažu da je RS nastala u Daytonu", rekla je predsjednica manjeg bh. entiteta.

Podsjetila je i da su građani na referendumu odlučili da će se Dan RS-a i ubuduće obilježavati 9. januara.

"RS ima nadležnosti da donosi Zakon o praznicima i da reguliše pitanje praznika, dok na niovu BiH takav zakon ne postoji", rekla je Željka Cvijanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije