Čudić: Tri prijedloga za pomoć nezaposlenim porodiljama pretvoriti u jedan

Fena
Čudić: Tri prijedloga za pomoć nezaposlenim porodiljama pretvoriti u jedan

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke, predložila je na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da tri amandmana na predloženi budžet FBiH za 2019. godinu, čija je namjena pomoć nezaposlenim porodiljama u FBiH, budu spojena u jedan zajednički iako dolaze od tri različita politička subjekta u Parlamentu.

Ove amandmane su predložili poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Naše stranke te Klub Demokratska fronta - Građanski savez, a Ćudić je rekla da je, uz malo dobre volje, moguće pretvoriti ih u jedan, budući da je namjera predlagača ista - pomoći nezaposlenim porodiljama, iako su predloženi različiti novčani iznosi za to i načini kako ih osigurati.

Jedni predlažu da novac za tu namjenu bude osiguran umanjenjem predloženog iznosa za plaće i naknade u FBiH, a drugi umanjenjem iznosa predviđenog za isplatu potraživanja budžetskim korisnicima po osnovu sudskih presuda.

Da li će prijedlog poslanice Ćudić biti uvažen i na koji način, bit će poznato u daljnjem toku sjednice na kojoj je u toku rasprava o budžetu Federacije BiH za 2019. godinu, predloženom iz Federalne vlade po hitnom postupku.

Osim za pomoć porodiljama, dosadašnja rasprava o budžetu, odnosno amandmani, odnosili su se na prijedloge za uvećanje novčanih iznosa za poljoprivredu, za modernizaciju pojedinih putnih cesta u FBiH, za antikorupcijske mjere, za profesionalno napredovanje mladih stručnjaka i više drugih pitanja.

Budžet FBiH za 2019. predložen je u ukupnom iznosu od 2.653.843.356 KM, za 11 posto manje od budžetskog iznosa iz 2018 godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije