Čubrilović: RS neće priznati netačne podatke popisa

Fena
Čubrilović: RS neće priznati netačne podatke popisa
/ Nedeljko Čubrilović
Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je danas da su tačni podaci popisa važni.

Potrebno je da su tačni da bi i RS i BiH mogli da planiraju razvoj, ekonomski program, obrazovanje i ostale segmente razvoja cijelokupne zajednice, posebno na putu približavanja EU. 

Naglasio je da je zbog toga nedopustivo preglasavanje srpskih poslanika koji su iznijeli jedinstven stav po ovom pitanju, ističući da preglasavanje ne vodi dugoročnoj održivosti BiH kao države dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, saopćeno je iz entitetskog parlamenta. 

"Jedan narod i jedan entitet rekli su svoj stav o nedopustivoj i neprofesionalnoj odluci direktora Agencije za statistiku BiH i u najmanju ruku nerazumno je taj stav odbacivati preglasavanjem. Kome trebaju netačni podaci popisa? I šta oni sa stanovišta i statistike i ekonomije uopšte mogu dobro da donesu?", upitao je Čubrilović. 

Ponovio je i da RS neće priznati „netačne“ podatke te da će insistirati na striktinom poštovanju Zakona o popisu i metodologiji koja definiše rezidentne stanovnike.

"RS očekuje da rezultati popisa budu objavljeni do roka, 1. jula, ali ne namješteni, nego tačni rezultati, onako kako nalaže struka i nauka. Ne možemo dozvoliti da struku i brojeve pobjedi politički interes koji lažiranjem podataka o broju stanovnika BiH želi da obezbjedi politički ekskluzivitet jednog naroda u BiH nad druga dva", rekao je Čubrilović. 

Podsjetio je i na izvještaj Upravnog odbora Međunarodne posmatračke misije koja je pratila popis i upozorila da postoji mogućnost prevelikog upisa broja stanovnika kao rezidentinih i u slučajevima kada oni godinama žive u inostranstvu. 

Čubrilović je istakao „da se upravo to i dogodilo, posebno u Prijedoru i Zvorniku, što dokazuje disproporcija između broja navodnih stanovnika tih lokalnih zajednica i broja djece upisane u škole“.

"Uime Narodne skupštine RS nadam se da će jednostrana odluka direktora Agencije za statistiku BiH biti povučena i da će dogovor o objavljivanju rezultata popisa, uz poštovanje zakona i standarda, biti postignut u interesu i na korist svih u Republici Srpskoj i BiH", rekao je predsjednik entitetskog parlamenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije