Čubrilović: 9. januar je bogatstvo bh. društva, a ne problem

Fena
Čubrilović: 9. januar je bogatstvo bh. društva, a ne problem
Foto: AA / Nedjeljko Čubrilović
Na sjednici Odbora Narodne skupštine RS-a za ustavna pitanja utvrđen je odgovor Ustavnom sudu povodom zahtjeva bošnjačkih delegata, koji traže ocjenu ustavnosti Zakona o “Danu RS-a”.

Predsjednik ovog odbora Nedeljko Čubrilović je rekao da očekuju da Sud odbaci ovaj zahtjev, koji je potpisalo osam delegata Kluba Bošnjaka i dva iz Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a.

Čubrilović pita zašto 9.januar “nema isti tretman kao 1.mart i zašto su različita obrazloženja poštovanja jednog datuma u odnosu na drugi”.

"'Dan RS-a' obilježava se kao sekularni, a ne vjerski praznik i njime se na isti način tretiraju svi narodi, građani i ostali, bez obzira na nacionalnu i religijsku pripadnost. Treći put se postavlja pitanje nedležnosti Ustavnog suda BiH budući da vjerski praznici ne mogu biti predmet ustavno-sudskog spora. Ustavni sud BiH se ne bi trebao upoštati u procjenjivanje percepcije istorsijskih i političkih činjenica. Različitost ne bi smjela da se ocjenjuje kao problem, već bogatstvo bh. društva", ustvrdio je Čubrilović.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija smatra da će Ustavni sud BiH zaključiti da je ovo jednonacionalni praznik u RS, iako su tri naroda konstitutivna.

On je podsjetio i da je Ustavni sud ranijom presudom jasno rekao da 9. januar ne može biti datum dana ovog entiteta.

"Moralo bi se tragati za nekim novim danom", rekao je Čamdžija.

Deset delegata Vijeća naroda RS-a u zahtjevu podnesenom 25. januara  traži od Ustavnog suda da donese odluku da je neustavan "9. januar, kao Dan RS-a“.

Osporavaju član u kojem se navodi: "Na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar se utvrđuje kao Dan RS“.

Zahtjev je potpisalo osam delegata Kluba Bošnjaka i dva iz Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije