Crveni križ upozorava: U Vučjaku ugroženi migranti, izbjeglice i naše osoblje

Radiosarajevo.ba
Crveni križ upozorava: U Vučjaku ugroženi migranti, izbjeglice i naše osoblje
Foto: Crveni križ FBiH / Migranti i izbjeglice u Vučjaku

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine upozorio je nadležne na uslove u kojima borave migranti i izbjeglice u privremenom kampu Vučjak kod Bihaća.

Ocijenili su da se stanje u kampu iz dana u dan sve više usložnjava. Tvrde da oni koji se tamo nalaze nemaju, kako je saopšteno, minimalne sanitarne, zdravstvene, komunalne i sigurnosne uvjete za njegovo dugoročno održanje.

Upozorili su da bi se stanje moglo dodatno pogoršati sa zimskim danima. Za Crveni križ je to pokazatelj da se mora znatno više uložiti u smještajne i infrastrukturne kapacitete.

Migranti i izbjeglice u Vučjaku - undefined

Foto: Crveni križ FBiH: Migranti i izbjeglice u Vučjaku

Tvrde da je ugroženo i njihovo osoblje u Bihaću. Naglasili su da su oni ti koji "čine nadljudske napore da osiguraju minimalne uvjete za privremeni boravak (uglavnom uz podršku svoje strukture, IFRC-a i prijateljskih Nacionalnih društava Crvenog križa, Crvenog polumjeseca, Rijaseta Islamske zajednice, kao i drugih humanirtranih organizacija i građana).

Apelovali su na sve relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije da prije početka zime riješe zbrinjavanje migranata i izbjeglica iz privremenog kampa Vučjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije