Crnalić: Nonsens je oslobodilačku akciju kvalificirati kao zločinački poduhvat

Radiosarajevo.ba
Crnalić: Nonsens je oslobodilačku akciju kvalificirati kao zločinački poduhvat
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Asim Crnalić

Čitanjem optužnice pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je počelo suđenje bivšem komandantu Petog korpusa Armije Republike BiH Atifu Dudakoviću i ostalima.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje 447 svjedoka čijim će iskazima, kako je tužilac rekao, dokazati da su optuženi počinili sistemski napad u četiri općine Krajine u septembru 1995. godine.

Pored Dudakovića, za zločine koji, prema navodima Tužilaštva, obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata, terete se Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Dudakovićev advokat Asim Crnalić ovom prilikom ponovio je kako je “nonsens” jednu oslobodilačku akciju koja je bila legitimna kvalificirati kao zločinački poduhvat.

“Da je to udruženi zločinački poduhvat kako je optužnici predstavljen, znači jedno pravno čudo. Naime, ako je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu u vojnoj akciji, ako je činitelj glavni komandant te akcije, onda je za očekivati da se on o zločinu dogovara s komandantima brigada. Potpuno je besmisleno da komandant Dudaković dogovarao s vojnicima, vojnim policajcima i oficirima u osnovi najnižeg ranga. Samo je jedan komandant brigade Ibrahim Nadarević optužen i u optužnici nije ni na kakav dokazana veza između Dudakovića i Nadarevića za krivična djela koja se Nadareviću stavljaju na teret”, istakao je Crnalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije