Crnadak: Vrijeme je za zajedničku sjednicu Vlada FBiH, RS-a i Vijeća ministara

A. B.
Crnadak: Vrijeme je za zajedničku sjednicu Vlada FBiH, RS-a i Vijeća ministara
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak na današnjoj konferenciji za novinare u Banoj Luci je izjavio kako je krajnje vrijeme za održavanje zajedničke sjednice Vlada FBiH i RS-a te Vijeća ministara BiH.

Crnadak je izjavio kako se BiH nalazi u kritičnoj tački svog europskog puta.

"BiH se sada nalazi na prekretenici, jer smo u fazi u kojoj se sve manje vjeruje da ćemo moći nastaviti dalje europskim putem. To su potvrdili komesar za proširenje Johannes Hahn i predsjednik Europske narodne partije (EPP) Joseph Daul. Skoro 80 posto građana BiH podržava europski put i naša je obaveza da izađemo na taj put", rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, BiH što prije mora napraviti konkretan iskorak na putu ka EU.

"Sada je  vrijeme da se konačno održi prva zajednička sjednica Vlada FBiH, RS-a i Vijeće ministara BiH uz prisustvo načelnika i gradonačelnika kantona. Važno je da svi ljudi koji odlučuju o EU sjedu na jednom mjesto, jer moramo presjeći sve političke čvorove koji nas koče. Vidjet ćemo kakve će biti reakcije nakon tog sastanka", izjavio je Crnadak.

Dodao je kako je srpski narod na čelu s Mladenom Ivanićem pobijedio uprkos svim opstrukcijama.

"To treba svima biti jasno na primjeru kako je Međunarodni sud u Hagu odbio reviziju presudu tužbe BiH protiv Srbije. Trebate znati da BiH ruše oni koji najviše o njoj pričaju", zaključio je ministar vanjskih poslova BiH.

On je također komentirao i nedavnu odluku Disciplinske komisija koja je utvrdila da ambasadorica BiH u Hagu Mirsada Čolaković nije kriva za povredu službene dužnosti za šta ju je teretio upravo Crnadak.

"Ambasadorica Čolaković je izjavila kako je odbila predati moje pismo Međunarodnom sudu i to komisija nije uzela u obzor, a trebala je", kratko je prokomentirao Crnadak.

Podsjećamo da je u ovom slučaju predsjedavajući Disciplinske komisije Marinko Avramović rekao da je komisija utvrdila da Čolaković nije kriva ni po jednoj tački prijave po kojoj je pokrenut disciplinski postupak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije