Crnadak u Maroku: Moguć porast migracija, moramo djelovati odgovorno

Radiosarajevo.ba
Crnadak u Maroku: Moguć porast migracija, moramo djelovati odgovorno
/ Foto: MVPBiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je Crans Montana Forumu, koji je pod visokim pokroviteljstvom njegovog veličanstva kralja Maroka Mohammeda VI održan u gradu Dakhla u Maroku.

Ministar Crnadak se učesnicima Foruma obratio danas u okviru panela Fenomen migracija prema Europi.

Na panelu se raspravljalo o načinima unapređenja globalne sigurnosti koja je poljuljana procesom migracija i poboljšanju društvenog i gospodarskog razvitka kao osnovama za prevenciju egzodusa migranata.

Ministar je govorio o migrantskoj krizi u regiji Mediterana i Europe, naglasivši da je u predstojećem periodu moguć porast migracija, što bi opet moglo dovesti do problema i iskušenja na državnim granicama i daljnjeg trvenja među zemljama koje su najviše pogođene, a to su zemlje južne Europe i Balkana.

Kako bi se nosili s tim problemom, moramo djelovati odgovorno i imati na umu da je život migranata prioritet, naglasio je ministar, dodavši da su se migracijske politike i mjere koje su do sada poduzete pokazale nedovoljnim, neadekvatnim i neodrživim.

Ministar je u svom obraćanju istakao da se BiH ne nalazi na zapadnobalkanskoj ruti izbjeglica i da nije bila direktno pogođena ovom krizom, ali da se BiH ponaša odgovorno i ostvaruje značajnu suradnju sa drugim zemljama u regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije