Crnadak: Sad je na Dodiku ogroman teret, mora riješiti sva otvorena pitanja s Hrvatskom

Fena
Crnadak: Sad je na Dodiku ogroman teret, mora riješiti sva otvorena pitanja s Hrvatskom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Igor Crnadak: Nanesen je veliki udarac ugledu BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je danas da je veliki teret sada na članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, jer će sva politička odgovornost biti na njemu u slučaju lošeg razvoja događaja s Trgovskom Gorom, mostom kod Gradiške, granicom i drugim pitanjima vezanim za Hrvatsku, nakon što joj je RS, kako kaže, učinila ogromnu uslugu.

Što se tiče posebne sjednice Narodne skupštine RS-a i podrške Dodikovom vetu, radi se, kaže Crnadak, o jednom od najvažnijih zaštitnih ustavnih mehanizama koji RS ima, i koji joj u okviru BiH daje ogromnu snagu.

Ostaje da se vidi, dodaje, da li se tu zaista radilo o vitalnom interesu RS.

„Da li je iskorišten na pravi način, da li se zaista radilo o vitalnom interesu RS, vidjet ćemo. Samo da ne bude kao u onoj priči kada je dječak u selu tri puta uzvikivao 'požar' iako ga nije bilo, a onda četvrti put kad je stvarno bio, niko od mještana nije izašao i selo je izgorilo“, dodao je Crnadak.

Uputio je čestitke novom ministru vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću-Radmanu i nada se da će se uskoro sresti i ostvariti dobru saradnju s ciljem što boljih međusobnih odnosa i što snažnije podrške BiH na evropskom putu.

Narodna skupština RS je 18. jula na Petoj posebnoj sjednici dvotrećinskom većinom potvrdila izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS, po kojoj je Zaključak o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, a koji je donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine održanoj 16. jula 2019. godine, veoma štetan po vitalne interese RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije