Crnadak: Put BiH ka EU ne treba miješati s dnevnom politikom

Radiosarajevo.ba
Crnadak: Put BiH ka EU ne treba miješati s dnevnom politikom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Igor Crnadak
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak komentirao je Strategiju Europske komisije (EK) za uključivanje zemalja Zapadnog Balkana u EU te je kazao kako je naša zemlja trenutno na pravom putu, na onom na kojem treba biti.

Prema riječima ministra vanjskih poslova, BiH pripada EU, tamo joj je mjesto i BiH na kraju treba tamo završiti.

"Sve mjere i projekti koji su jučer prezentirani, još jače će osnažiti sve učesnike procesa na putu ka EU i pomoći će da se svi bolje pripremimo, a to je izuzetno važno i za institucije zemalja EU. Važno je kazati da će se nastaviti naša razmjena trgovinskih odnosa i to je najbolji pokazatelj da nam je mjesto u EU", kazao je Crnadak.

Istaknuo je kako se Strategija za razvoj EK sastoji od šest izuzuetno bitnih inicijativa koje BiH treba snažno podržati.

"Važno je kazati da je BiH pružena predpristupna pomoć od milijardu eura i nadam se da će ona samo rasti. Također je važno naglasiti kako je EU u prvi plan stavila šest inicijativa, a kao najvažniju naglasila vladavinu prava i borbu protiv korupcije, jer je generalno najveći problem u BiH. To je stavka koja najviše opterećuje ljude i stvara se opće nezadovoljstvo i pesimizam, a što je ključno za odlazak mladih ljudi iz BiH", naglasio je državni ministar vanjskih poslova.

Kako je kazao Crnadak, trebamo se fokusirati na optužnice i presude te tako dovesti BiH u red, jer nam, prema njegovim riječima, treba pravna država.

"Čijenica je da smo očekivali više i precizinije definiranje datuma o pristupu BiH u EU, ali je važno da je jučerašnja poruke iz Brisela da nema nikakvih ograničenja po pitanju brzine i kapaciteta na putu ka EU. Put ka EU ne treba miješati s dnevnom politkom i jedina ograničenja su stvari koje mi uradimo, a ne imaginarne blokade na drugim adresma", zaključio je Crnadak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije