Crnadak o Prilepinu pisao obavještajnom odboru: Zašto mu je zabranjen ulazak

Radiosarajevo.ba
Crnadak o Prilepinu pisao obavještajnom odboru: Zašto mu je zabranjen ulazak
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak uputio je 24. augusta 2018. dopis Izvršnom obavještajnom odboru povodom uskraćivanja prava na ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljaninu Ruske Federacije Zaharu Prilepinu.

Crnadak je od Izvršnog obavještajnog odbora zatražio dostavljanje svih raspoloživih informacija vezanih za postupak donošenja odluke o uskraćivanju prava na ulazak u Bosnu i Hercegovinu Zaharu Prilepinu, kao i informaciju o usklađenosti ove odluke sa važećim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.

Također, Crnadak je ukazao na važnost dobrih odnosa izgrađenih na uzajamnom povjerenju između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će, nakon dobijanja informacija od Izvršnog obavještajnog odbora, Ambasadi Ruske Federacije poslati odgovor na notu kojom su tražili obrazloženje ovog slučaja, saopćeno je iz te institucije.

Igor Crnadak - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Igor Crnadak

Prilepinu je prije nekoliko dana, na ulazu u BiH, zbog sigurnosnih razloga, zabranjen ulazak. Ovu naredbu donijela je Obavještajno-sigurnosna agencija koja je navela da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljalo "prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH". 

Ambasada Ruske Federacije izrazila je zabrinutost i duboko razočarenje zbog zabrane ulaska u BiH Prilepinu i navela da se obratila Ministarstvu vanjskih poslova BiH za razjašnjenjem.

Zbog ovoga slučaja, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je Rusija politički i ekonomski vrlo važna zemlja za RS i BiH i da je prijeko potrebno precizno objašnjenje zašto ruski pisac Zahar Prilepin nije mogao ući u zemlju i učestvovati na kulturnoj manifestaciji.

"S obzirom na to da s Rusijom i Republika Srpska i BiH imaju izuzetno prijateljske odnose i da je riječ o zemlji koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, očekujem jasan stav nadležnih organa u vezi s ovim slučajem", izjavio je Ivanić.

On je istaknuo da slučaj zabrane ulaska ruskom piscu u BiH mora biti razriješen do detalja i da javnost treba biti informirana zašto je tačno ruski pisac opasnost za sigurnost BiH kako bi se zaustavile špekulacije i sačuvali izuzetni odnosi i Republike Srpske i BiH s Rusijom. 

Povodom cijelog slučaja oglasio se i sam Prilepin koji je ocijenio da je odluka o zabrani ulaska u BiH možda posljedica, kako je naveo, konsultacija Sarajeva sa SAD-om, Njemačkom ili Ukrajinom, koje su utjecale da se napravi spisak persona non grata.
 
Prilepin je rekao da je u pitanju antiruski talas koji vode specijalne službe, neka vrsta agitacije. 

"Kao čovjek ne mogu biti nikakva prijetnja BiH i nemam takve pretenzije", rekao je Prilepin za Večernje novosti.

Istaknuo je da mu odluka o zabrani ulaska u BiH nije obrazložena, ali da je poznato da ima veoma ozbiljna i snažna politička ubjeđenja, te da je "na ovaj ili onaj način učestvovao u konfliktima u Čečeniji, u Ukrajini, u Donbasu".

Prilepin je napomenuo da mu nikad ni u jednu od europskih zemalja nije zabranjen ulazak.

On je trebao nastupiti na Kočićevom zboru u Banjoj Luci, ali mu je Granična policija BiH uručila rješenje po kojem mu je po naredbi OSA-e od 26. marta zabranjen ulazak u BiH, jer njegovo prisustvo predstavlja "prijetnju sigurnosti, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije