Crnadak i Wigemark: Formiranje vlasti od ogromnog značaja za BiH

Fena
Crnadak i Wigemark: Formiranje vlasti od ogromnog značaja za BiH
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH / Crnadak i Wigemark

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas u oproštajnu posjetu šefa Delegacije Evrpske unije u BiH Larsa Gunara Vigemarka.

Glavne teme razgovora bile su aktuelna politička situacija i nastavak evropskog puta BiH.

Ministar Crnadak naglasio je da je formiranje vlasti od ogromnog značaja za nastavak evropskog puta i provođenje reformi.

Izrazio je nadu da će sporazum koji su, uz podršku Evropske unije, potpisali SNSD, HDZ i SDA biti sproveden do 5. septembra, kako su se i obavezali, i da će vlast biti ubrzo formirana.

Tokom razgovora ministar Crnadak je naglasio da u BiH postoji konsenzus u vezi s članstvom u Evropskoj uniji, te da je to najvažniji vanjskopolitički cilј BiH.

Govoreći o provođenju reformi i nastavku evropskog puta BiH, ministar je naglasio da je glavna odgovornost na domaćim političarima, posebno onima koji su preuzeli na sebe obavezu formiranja vlasti na državnom nivou.

Međutim, ministar je rekao da je dio odgovornosti i na strani Evropske unije, te da je neophodno da EU snažnije insistira na provođenju standarda i evropskih vrijednosti, kao i pravila ponašanja.

Posebno je važno, naglasio je, da se ne toleriše visok nivo korupcije i da što prije, uz podršku Evropske unije, budu provedene izborne preporuke iz Izvještaja Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR) o održanim Općim izborima u BiH 2018. godine.

Također, ministar Crnadak je izrazio uvjerenje da je evropski put BiH nezaustavlјiv i da će u što skorijem vremenu biti usvojen akcioni plan za provođenje 14 preporuka iz izvještaja Evropske komisije, te da će se početi s njegovom realizacijom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije