Crnadak: BiH blizu dogovora o članstvu u Transportnoj zajednici

Anadolija
Crnadak: BiH blizu dogovora o članstvu u Transportnoj zajednici
Bosna i Hercegovina je blizu postizanja dogovora o Transportnoj zajednici, a početkom godine mogla bi dobiti zvaničan status kandidata za EU, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

"Četiri mjeseca koja su pred nama do kraja 2017. godine su šansa za BiH da nastavi uspješno nakon najbolje europske godine kako smo do sada nazivali 2016. godinu. Ono što nam treba u narednom periodu je da pokažemo da možemo u prvi plan staviti politiku dogovora i sporazuma umjesto politike konflikata i moj apel je da kao prvi korak usvojimo konačno Sporazum o transportnoj zajednici, da BiH kao jedina zemlja koja nije to uradila u Trstu, potpiše sporazum", rekao je Crnadak na konferenciji za medije na kojoj je govorio o aktuelnoj situaciji u zemlji, njenom europskom putu i najavljenom referendumu o NATO-u u Republici Srpskoj.

Smatra da je nakon što je vlada bh. entiteta Republika Srpska poništila svoja dva zahtjeva koja su, kako je kazao, bila neprovodiva, dogovor blizu i da bi se pitanje potpisivanja sporazuma moglo završiti u najkraćem roku.

Najava RS o referendumu o NATO-u pogrešna

"Ovo je važno, ne samo zbog novca koji je, ako to ne uradimo i narednih mjesec dana upitan i vjerovatno će biti preusmjeren ka drugim zemljama, nego je važno što se upravo na ovom pitanju, kao najaktuelnijem, testira naša ozbiljnost, naš međunarodni ugled je također u pitanju i testira se naša opredijeljenost da nastavimo europskim putem kako smo započeli", istaknuo je Crnadak.

Istaknuo je da se do kraja godine mora odgovoriti na pitanja iz Upitnika Europske komisije koji predstavlja ključni preduslov BiH za dobivanje kandidatskog statusa.

"Samo na ovaj način, odvajanjem onog što je važno za europske integracije od sitnih dnevno-političkih udaraca, možemo doći u poziciju, a ja se nadam da je to svima u interesu, da početkom iduće godine, odnosno u prvoj polovini bugarskog predsjedavanja dobijemo zvaničan status kandidata", rekao je Crnadak.

Komentarisao je i pitanje pristupanja BiH NATO-u, a najavljeni referendum u RS-u po tom pitanju nazvao je pogrešnim.

"Ovaj Savjet ministara i ja kao ministar inostranih poslova već više od dvije godine, vrlo uspješno, sa svim relevantnim faktorima u Europi i širom svijeta komuniciramo naše stavove i usaglašenu politiku oko toga. EU svom snagom uz puni koncenzus što brže. NATO, partnerstvo i MAP - za to postoji saglasnost. Nizašta drugo u ovoj zemlji ne postoji saglasnost kada je u pitanju NATO. To svi znaju. Najava referenduma o NATO-u u RS-u je pogrešna stvar koja bi donijela samo nove konfrontacije i novu radikalizaciju političkih prilika", izjavio je ministar vanjskih poslova BiH.

Dodao je da su svi napadi koji dolaze iz RS-a iz razloga što vlasti u tom entitetu nemaju odgovore na pitanja koja se tiču teškog ekonomskog stanja i visokog nivoa korupcije u tom entitetu.

Vučićeva posjeta podstrek za dalju saradnju 

"Danas Republika Srpska međunarodno nikad nije bolje stajala, ali danas Republika Srpska ekonomski nikad lošije nije stajala. To je činjenica koja danas postoji, i imali smo priliku da to ne govori samo opozicija ili neke institucije iz Sarajeva, Bruxellesa ili Washingtona, nego institucije RS, poput Službe za reviziju, govore da je  samo prošle godine skriven deficit od 100 miliona KM. Prema tome, na ovu stvar treba staviti tačku i svi znamo šta ko misli o NATO-u i nema potrebe za ovakve nove avanture", kazao je Crnadak.

Kao najvažniji politički događaj u septembru najavio je posjetu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini, koja će, kako je kazao, imati pozitivne efekte i biće snažan podstrek za dalju saradnju.

"Važna je poruka da ova posjeta prođe na jedan dostojanstven način sa porukama koje će se odaslati, koje će biti usmjerene, prije svega, na snažniju saradnju, na nastavak proceesa potpunog pomirenja, na ekonomska pitanja i na što bolje odnose u budućnosti između Srbije i BiH", rekao je Crnadak.  

Zemanova izjava o BiH ne stoji

Ministar vanjskih poslova BiH je prokomentirao i izjave češkog predsjednika Miloša Zemana o tome da bi BiH "mogla postati baza terorističke organizacije u Europi".

 "Mi se srećemo često sa pretjeranim ocjenama opasnosti od terorizma u BiH. Ako date sličnu izjavu ovoj, neko će vas pitati o tome da nema opasnosti. Naravno da ima. BiH je član globalne koalicije protiv ISIL-a i samim tim je na udaru. Mi smo jedna od meta. Imamo ljude koji se vraćaju od tamo i ovdje postoji opasnost od terorizma, ali ona nije takve vrste da mi budemo izdvojeni kao jedina država u Evropi koja je utočište za terorizam. Mislim da takva izjava ne stoji", kazao je Crnadak, dodavši da u BiH postoji sličan nivo opasnosti od terorizma kao u svim ostalim europskim zemljama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije