Crnadak: BiH bi do kraja godine mogla dobiti prvu ambasadu u Južnoj Americi

E. H.
Crnadak: BiH bi do kraja godine mogla dobiti prvu ambasadu u Južnoj Americi
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Bosna i Hercegovina bi do kraja godine mogla dobiti novu ambasadu, prvi put u Južnoj Americi, ukoliko Predsjedništvo BiH odobri prijedlog Ministarstva za vanjske poslove BiH.

Tačnije, prva južnoamerička bh. ambasada trebala bi biti otvorena u Brazilu, državi s velikom i rastućom ekonomijom, što će biti prvo diplomatsko predstavništvo BiH u ovom dijelu svijeta, kazao je za Radiosarajevo.ba ministar za vanjske poslove BiH Igor Crnadak.

"Prijedlog će biti da se ambasada u Brazilu otvori već do kraja godine, ali ćemo vidjeti šta će oni odlučiti. Unutar ovog ministarstva postoji radna grupa koja radi na zakonu i vanjskim poslovima, a posebno se bave novim smjernicama vanjske politike. U okviru te politike određene su i smjernice za reorganizaciju diplomatsko-konzularne (DKP) mreže BiH", istaknuo je Crnadak.

johnson_crnadak_mvpbih_RSA3.jpg - undefined

On je pojasnio i kako je nelogično to da BiH nema niti jedno predstavništvo za tako veliki kontinent, te da je veoma važno da se usmjeri pažnja na rastuće ekonomije kao što je brazilska.

"Ovakvo stanje konzularne mreže BiH ova vlast je zatekla i mi sada pokušavamo napraviti pomake. Ipak, podsjećam, isključiva nadležnost za ova pitanja je na Predsjedništvu BiH, kome ćemo mi uskoro uputiti inicijativu za otvaranja predstavništva u Brazilu", pojasnio je Crnadak.

Općina Centar - undefined

Kada je riječ o Diplomatsko-konzularnim predstavništvim (DKP) BiH i njihovom rasporedu, naša zemlja ima ukupno 52 DKP-a, koji su uglavnom raspoređeni u Europi i na dijelu Azije koji je blizak europskom kontinentu. Kada je riječ o ostalim kontinentima, BiH ima jedan DKP u Australiji, dva u SAD-u, te dva koja obuhvataju kompletan afrički kontinent, a koji se nalaze u Egiptu i Libiji.

Broj DKP-a BiH koji se nalaze u brojnim državama svijeta na nerezeditentnoj osnovi iznosi 40, uz šest diplomatskih misija, no nijedno od ovih predstavništava nije smješteno u Južnoj Americi, te bi ovaj potez itekako utjecao na dodatno povezivanje s južnoameričkom ekonomijom i državama ovog podneblja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije