Crnadak: EU ove sedmice neće razgovarati o pridruživanju BiH s EU

A. B.
Crnadak: EU ove sedmice neće razgovarati o pridruživanju BiH s EU
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Igor Crnadak

Iako je ranije njegovo održavanje bilo najavljeno za četvrtak ove sedmice, treći sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Europske unije (EU) i Bosne i Hercegovine je odgođen, potvrdio je za Radiosarajevo.ba ministar vanjskih poslova naše zemlje Igor Crnadak.

Sastanak je trebao predvoditi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a trebao je biti održan 21. juna u Briselu.

Naime, riječ je o najvišem zajedničkom tijelu EU i BiH koje vrši nadzor na primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji vodi određenu državu ka ispunjavanju uvjeta za članstvo. Kako nam je kazao Crnadak, sastanak je pomjeren za narednu sedmicu.

Na sastanku u Briselu, pozvani zvaničnici Europske unije i Bosne i Hercegovine su trebali razmotriti napredak u ključnim političkim, ekonomskim i pravnim kriterijima te provođenje reformske agende.

Delegaciju BiH u ovom tijelu trebao je predvoditi Denis Zvizdić, a osim njega članovi Vijeća su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar trgovine i vanjskih poslova naše zemlje Mirko Šarović i  direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović.

EU delegaciju predvodi visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te komesar za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn.

Posljednjem sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Europske unije i Bosne i Hercegovine razgovaralo se o stanju bilateralnih odnosa EU-a i Bosne i Hercegovine. EU je pozdravila europsku perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Prepoznalo je napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u svojem procesu pridruživanja EU-u slijedom podnošenja zahtjeva za članstvo u EU-u i zaključaka Vijeća u kojima je Europska komisija pozvana da dostavi mišljenje o utemeljenosti zahtjeva Bosne i Hercegovine.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozvalo je Bosnu i Hercegovinu da nastavi s nastojanjima na osiguravanju učinkovite provedbe plana reformi u skladu s programom akcijskog plana o kojemu su dogovor postigle vlasti Bosne i Hercegovine te da te napore pojača, u korist svojih građana i u bliskoj suradnji s EU-om, međunarodnim financijskim institucijama i drugim međunarodnim partnerima, kao i civilnim društvom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije