Čovjek koji je snimio Tegeltiju: Na snimku se sve vidi, ovo nije montaža

F. V.
Čovjek koji je snimio Tegeltiju: Na snimku se sve vidi, ovo nije montaža
Foto: Cazin.net / Nermin Alešević

Ime Nermina Aleševića, biznismena iz Velike Kladuše, ovih dana je među najspominjanijim u javnosti. Odmah uz ime Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Inače, portal Žurnal objavio je ranije da je Tegeltija, preko posrednika, inače službenika SIPA-e, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh. pravosuđu, te da posjeduju dokaze koji potvrđuju navode o umiješanosti čelnika VSTV-a u koruptivne radnje!

Evo šta je Tegeltija za Radiosarajevo.ba kazao povodom videa objavljenog na Žurnalu

Alešević je, zapravo, misteriozni Nermin čije ime se spominje i snimku afere "potkivanje" u kojem se vidi i Milan Tegeltija, a koju je Žurnal danas objavio. Istu su prenijeli brojni mediji u zemlji i regionu.

On je čovjek koji, na koncu, predaje kovertu s novcem inspektoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marku Pandži da bi se stvar "potkovala" i riješio dugogodišnji problem kojeg ovaj Krajišnik ima sa bh. pravosuđem. Na koncu, ni Tegeltija danas nije isključio mogućnost da je njegovo ime zloupotrijebio službenik SIPA-e.

Žurnal objavio video snimak afere "potkivanje" u kojem se vidi Milan Tegeltija

Tragom žestokih reakcija iz VSTV-a i od samog predsjednika Tegeltije, informaciju više potražili smo kod Aleševića, koji nije govorio za medije od izbijanja afere.

Tegeltija: Sve je navedeno u demantiju, nema potrebe da više govorim o ovom

Alešević za Radiosarajevo.ba kaže da je dobio poziv Tužilaštva BiH i SIPA-e i da bi sutra trebao iznijeti svoja saznanja o cijelom slučaju.

"Sve se vidi na snimku, to nije nikakva montaža", kazao je Alešević.

Na pitanje da li ostaje pri stavu da je on dao novac namijenjen predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji, Alešević nam je odgovorio potvrdno, ali je naglasio da o tome sada ne može govoriti i da će više informacija o svemu u javnost moći iznijeti tek nakon što da službenu izjavu SIPA-i i Tužilaštvu.

Na naše pitanje zašto navedeni snimak nije najprije dostavio institucijama, odnosno Tužilaštvu BiH, Alešević dodaje da nakon brojnih loših iskustava s bh. pravosuđem u njih, nažalost, nije imao povjerenja.

"Nisam imao povjerenja prema našim pravosudnim instiucijama, s kojima se osam godina borim. Ja sam zbog toga sve ovo dostavio medijima i međunarodnoj zajednici. Znači, jesam napravio taj snimak, a orginalini CD je u jednoj od ambasada u Sarajevu gdje sam ga lično dostavio. O svemu su upoznati i visoki predstavnik Valentin Inzko i svi ostali", istakao je Alešević za naš portal.

Prema neslužbenim informacijama, u kontekstu afere "Potkivanje" se spominje iznos od 7.000 KM, ali na to danas ni Alešević niti drugi zvanični organi nisu mogli potvrditi.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo predmet i izvršit će se provjere navoda objavljenih na internet portalu, izjavio je za Radiosarajevo.ba portparol Državnog tužilaštva Boris Grubešić nakon što je magazin Žurnal objavio video snimak afere "Potkivanje" u kojem se vidi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vjeća (VSTV) Milan Tegeltija.

Kako je Žurnal objavio, Aleševićeva firma smještena u krugu Agrokomerca. Tu halu, koju on iznajmljuje, biznismeni Adnan Terzić i Amir Avdić su založili kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekat nije u njihovom vlasništvu.

SIPA je zbog tog slučaja, prije dvije godine, Tužilaštvu Kantona Sarajevo prijavila Terzića i Avdića, ali predmet nikad nije okončan. 

Aleševića je, kako se navodi u Žurnalovom tekstu, u novembru 2018. godine pozvao Marko Pandža, inspektor SIPA-e iz Banje Luke, obavijestio kako se čuo sa "drugom iz Sarajeva", poznatijem po imenu Milan Tegeltija.

Nadalje se navodi kako su se službenik SIPA-e i biznismen iz Velike Kladuše sastali se sa Tegeltijom, gdje je predsjednik VSTV-a od Aleševića tražio broj predmeta i kazao da će on to "završiti s Dalidom". 

Broj predmeta, dogovoreno je na sastanku, Alešević je trebao proslijediti Marku Pandži, koji bi, potom, sve trebao dostaviti Milanu Tegeltiji. Nakon što su usaglasili dalje aktivnosti, Alešević je sa Pandžom otišao do parkinga ispred ugostiteljskog objekta.

Inspektor SIPA-e mu je tu spomenuo "potkivanje", aludirajući na mito, te mu je Alešević dao dvije hiljade maraka uz obećanje da će naredne sedmici biti još.

Alešević je, inače, u martu ove godine bivšoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS Dalidi Burzić poslao tortu sa natpisom predmeta koji već dvije godine, kako je ranije kazao, drži u ladici. S obzirom na to da je Burzić u međuvremenu imenovana za sutkinju Suda BiH, Alešević je poručio da "tortu pojede nova glavna tužiteljica".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije