Čovjek kojem je ubijeno 29 članova porodice o presudi Karadžiću: Zašto nema pravde

Radiosarajevo.ba
Čovjek kojem je ubijeno 29 članova porodice o presudi Karadžiću: Zašto nema pravde
Foto: AA / Fikret Bačić

Nema pravde, ne očekujem ništa novo u toj presudi, kaže za Radiosarajevo.ba Fikret Bačić čovjek kojem su zločinci Vojske Republike Srpske ubili 29 članova porodice, među kojima sina od 12, kćerku od dvije godine i suprugu.

Piše: Faruk Vele

U junu 1992. godine u prijedorskom naselju Zecovi ubijeni su mu, pored djece i žene, i njegov brat, bratova djeca, majka, snahe, amidže, amidžići...

Potraga za najmilijima

Zajedno sa njima u Prijedoru je stradalo 3.176 osoba, mahom Bošnjaka. Njih još približno 800 vode se kao nestali.

Fikret se vratio 1998. godine i od tada traga za tijelima najmilijih. Nije pronašao ni poslije skoro 27 godina.

Fikret Bačić - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Fikret Bačić

„Vjerujem da Radovan Karadžić neće biti presuđen za genocid u ostalim mjestima, osim Srebrenice. Nijedan sud se nije bavio dešavanjima u Prijedoru na taj način, nema šanse. Ne znam kako to neko shvata, za mene to nije nikakva pravda“, govori nam Fikret.

Dodaje da bi za njega veća pravda bilo to kada bi institucije države, oni koji su to trebali da urade, pronašli 7.200 nestalih žrtava.

„To je veća pravda i satisfakcija. Imaju institucije priliku da ekshumiraju, da vrate posmrtne ostatke članovima porodica, da ih oni ukopaju i imaju gdje da se pomole, svako na svoj način“, ističe on.

Presuda Karadžiću, dodaje, zato za njega lično nije satisfakcija.

„Nisam pronašao tijela svije porodice. Sud je treba kroz presude, ne samo Karadžiću već i drugim slučajevima, da dođe do istine o masovnim grobnicama, tijelima i da onda na osnovu toga izriče presude. Za Tomašiću (najveću masovnu grobnicu nakon Drugog svjetskog rata) ni protiv koga nije pokrenuta istraga, niko nije procesuiran, a tolika tijela su ekshumirali. Kakva je to pravda ako nema odgovornosti“, upitao je Bačić.

Izricanje presuda Karadžiću pred Haškim sudom sutra počinje u 14 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije