COVID pacijenti od danas i u Općoj: Gavrankapetanović komentirao i odnose s KCUS-om

B. T.
COVID pacijenti od danas i u Općoj: Gavrankapetanović komentirao i odnose s KCUS-om
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S otvaranja novog odjela

U Općoj bolnici  "Prim dr. Abdulah Nakaš" formiran je Infektivni odjel za smještaj lakših i srednje teških covid pacijenata, na koje će dana početi pristizati i prvi pacijenti. 

O radu novog odjela novinarima su danas na konferenciji za medije govorili v.d. direktora Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović i prim. dr. Ednan Drljević, infektolog.

Gavrankapetanović je na konferenciji za štampu objasnio da su Odjel formirali u posljednjih sedam do osam dana. Odjel se nalazi u manjoj zgradi bolnice, gdje su nekada bile ambulante. Kako je kazao, Zavod za javno zdravstvo i UNDP provode i aktivnoati na osposobljavanju nekadašnje garnizone ambulante, te je izrazio očekivanja da će taj prostor pripasti na postupanje Općoj bolnici, jer se nalazi u njihovom krugu.

On je kazao da ih je kolega Baljić sa KCUS-a obavijestio da se radi i na osiguranju dodatnih kapaciteta na Infektivnoj klinici te bolnice, kako pacijenti ne bi morali biti smještani u improvizirane objekte.

Podcrtao je i da su zaposlenici Opće bolnice otvoreni za sve pacijente i da ne zapuštaju ostali dio svog posla.

Upitan za "prepucavanja" na relaciji KCUS-Opća bolnica, kazao je da se radi o raspravama, te je rekao da poziva Vladu KS da formira nezavianu komisiju koja bi utvrdila stanje u obje bolnice, kako bi se prevazišla, kako je kazao, anarhija

Dr. Drljević, inače jedini infektolog u Općoj bolnici kazao je da su u ovoj bolnici ispunili sve što su obećali: "Sve što je rečeno za izolatorij, mi smo ispoštovali, čak i ranije", kazao je, objasnivši da će biti osigurana oprema, a da će kadar biti miks već postojećeg i novozaposlenih sa biroa. Kazao je da je u drugoj fazi planirano da prime oko 100 pacijenata

Naveo je da je Sarajevo najbogatiji kanton, da situacija nije tako alarmantna te da treba iapoštovati instrukcije sa federalnog nivoa, koje kažu da bolnice trebaju staviti na raspolaganje 30 posto kapaciteta za COVID pacijente.

Rekao je da bi prve pacijente na ovom Odjelu trebali primiti danas, da su o tome razgovarali s kolegama s KCUS-a.

Podcrtao je da problema ne smije biti ukoliko se kroji struka.

Konferenciji se pridružio i Anis Krivić, ministar obrazovanja KS, a koji od jutros obavlja funkciju v.d premijera KS, s obzirom da se Mario nenadić nalazi u izolaciji. Krivić je kazao je da je priča o dešavanjima o slobodnim krevetima, izolatoriju... "prenapuhana"Priznao je da je jučer bila totalna konfuzija između Vlade i javnosti.

Citirao je jučerašnje saopćenje Vlade o tome na koji način i gdje će pacijenti biti amješteni... te je kazao da "ga ne zanima ko je na koga ljut". Podcrtao je da ne preuzima ulogu ministra zdravstva, da je u komunikaciji s premijerom Nenadićem. 

Govoreći o izolatoriju u ŽIŠ, kazao je da njemu ta zgrada izgleda kao zgrada u koju mogu biti smješteni pacijenti, ali je kazao da će se čekati riječ struke. Kazao je da treba znati u kojoj fazi taj izolatorij dolazi u obzir, te je rekao da se treba imati Plan B, Plan C... Zamoljen da razjasni situaciju sa izolatorijem u ŽIŠ-u, kazao je da i da se sada otvori ne bi bio korišten, te je kazao da prema njegovim informacijama ima još kapaciteta na KCUS-u. Na konstataciju novinara da je prof. dr. Sebija Izetbegović kazala da nemaju više kapaciteta, Krivić je rekao da ne barata sa svim informacijama, da je na ovoj poziciji tek četiri sata, da će se truditi da se upozna s materijom.... 

Upitan da li se ima dovoljno kapaciteta za prijem novih pacijenata, priznao je da ne zna koliko koja klinika ima koliko kapaciteta, da će se truditi da to sazna. Također, upitan za broj testova, kazao je da misli da se odluka koja rješava pitanje u Vladi KS trenutno kuca i javnost će biti upoznata brzo s tom informacijom

Upitan za škole, kazao je da je važno da veći broj nastavnog osoblja ne bude zaražen, da se mjere u školama provode te da će za dva dana imati sastanak sa direktorima svih škola

Novoformirani Infektivni odjel u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ planiran za zbrinjavanje srednje teških i lakših pacijenata zaraženih koronavirusom je kapaciteta 30 kreveta. Odjel je koncipiran po svim standardima struke kako bi se pacijentima pružilo adekvatno liječenje ali i da virus ne zarazi medicinsko osoblje. Medicinska oprema je postavljena a jedan dio je naručen i treba da stigne ovih dana.

Odjel čine dvije cijeline. U prvom dijelu će biti smješteni pacijenti kojima je potvrđen Covid-19 a drugi, odvojeni dio ,je planiran za pacijente kod kojih postoji sumnja na zarazu ali test još ne pokazuje da su pozitivni. Uz opservacijsku ambulantu su i sobe sa sa respiratorima i drugom medicinskom opremom, ako bi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta.

U kratkom vremenu na Infektivnom odjelu su završeni neophodni građevinski i drugi radovi, osposobljeni toaleti za pacijente i osoblje, kao i prostor za osoblje, koje će svoje poslove obavljati u zaštitnoj opremi koju propisno mora i oblačiti i odlagati.
Opća bolnica će uz Izolatorij ,koji se adaptira a čije otvaranje se očekuje u decembru, ispoštovati zahtjev Vlade Federacije BiH da sve zdravstvene ustanove ustupe 30 posto svojih kapaciteta za liječenje covid pacijenata, ali očekuje da to ispune i druge zdravstvene ustanove.

Dr. Željo: Zadovoljstvo je raditi sa ovakvim timom

Dr. Sead Željo, predsjednik UO Opće bolnice rekao je zadovoljstvo raditi sa ovakvim menadžmentom i kolegama. Podcrtao je da je novi odjel formiran sa vlastitim sredstvima, odnosno bez traženja dodatnog novca iz budžeta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije