COVID horor u Sarajevu: Vlada i Krizni štab u četvrtak odlučuju o (novim) mjerama

10
L. R.
COVID horor u Sarajevu: Vlada i Krizni štab u četvrtak odlučuju o (novim) mjerama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Proljeće u Sarajevu

Tri osobe umrle, 386 novih slučajeva i 322 osobe oporavljene - ovako je glasio jutrošnji dnevni bilten za COVID stanje u Sarajevu.

Dan prije, 2. mart, imali smo sljedeće: 348 novozaraženih, pet osoba je umrlo, a 235 oporavilo.

Prvog marta - dan kad je bio praznik i dan nakon vikenda, kada bude jako malo novih slučajeva - imali smo 274 novozaražena, sedam osoba je umrlo, a 196 oporavilo...

Dakle, za tri dana, 1008 novih slučajeva u Sarajevu, a 753 oporavljena. Petnaest naših sugrađana je umrlo, za tri dana.

Dogovora nema

Situacija je izrazito ozbiljna, alarmantna i uznemirujuća.

Vlada Kantona Sarajevo tim će povodom sutra zasjedati, zajedno s članovima Kriznog štaba ovog kantona, potvrđeno je iz više izvora za portal Radiosarajevo.ba.

Tema je, dakako, pogoršana epidemiološka situacija. 

Iako su se pojavile informacije da će biti zatraženo da se zabrana kretanja s 23 sata pomjeri na 20 sati i da traje do 5 sati ujutro, niko od naših izvora ovo ne želi potvrditi.

"Sve je u opticaju: Niko ne može uopšte predvidjeti šta će biti odlučeno sutra", govore nam.

Doznajemo i da se traže modeli kako smanjiti okupljanja u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima i javnom gradskom prijevozu.  Također je problem to što sve manje građana nosi maske, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Naime, Krizni štab i medicinska struka su stava da se mjere ili moraju pooštriti ili donijeti nove, rigoroznije. S druge strane, predstavnici Vlade traže modele kako smanjiti utjecaj tih mjera na ekonomiju.

Dogovora još uvijek nema, potvrdili su nam izvori.

Tuzlanski kanton jučer je donio odluku da smanji radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 20 sati - ugostitelji su već danas najavili proteste.

Protest ugostitelja?

Dodajmo da su ugostiteljski radnici, hotelijeri, restorateri i muzičari u Sarajevu donijeli zaključke i uputili ih Vladi i Kriznom štabu Federacije Bosne i Hercegovine.

Traže produženje radnog vremena do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo i hitan sastanak sa Kriznim Štabom i Vladom FBiH. Upozorili su da će održati proteste, ukoliko do toga ne dođe. Predložili su i puno ozbiljnije kazne, pa i pet puta veće za ozbiljne prekršioce mjera, jer su "oni u manjini, a ne da svi ispaštaju zbog nekolicine".

"Spremni smo na potpuno zatvaranje s plaćenim prihodima procentualno po prijavljenom prometu, po uzoru na regiju. U slučaju zatvaranja da država plati zakupnine općinama ili da se smanje za 85% po ovoj mjeri sada", dodali su.

Zatražili su i odgovornost zbog nedostatka vakcinacije...

I, dok čekamo vakcine, povećanu empatiju pojedinih "antikovidaša" i ozbiljnu državnu vlast, ostaje nam da prebrojavamo stotine novozaraženih svakodnevno i nadamo se da će naši najmiliji preživjeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije