Čović: Za šestorku iz BiH očekujem oslobađajuću presudu

Radiosarajevo.ba
Čović: Za šestorku iz BiH očekujem oslobađajuću presudu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sinoć je dao intervju za Novu TV u kojem je poručio kako za šestorku iz BiH očekuje oslobađajuću presudu.

"Nadam se da su sve ono što je bilo u prvostepenoj presudi advokati jasno uspjeli naznačiti kao veliku pogrešku Haškog suda. Međutim, moramo biti svjesni da je Haški sud imao raznih pristupa pojedincima i grupama koji su tamo pravno obrađivani. S te su strane mogući različiti komentari", rekao je Čović.

Objasnio je na koji način presuda, kakva god bila može utjecati na politički ambijent u BiH.

"Presuda kakva god bila ne smije utjecati na aktuelnu političku situaciju ili budućnost odnosa hrvatskog naroda", istaknuo je Čović.

Prvi put Čović je komentirao i presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, oslovivši tom prilikom Mladića s "gospodin".

"Moje je da vodim jednu politiku u ime svog naroda. Nema nijednog razloga da ja kao predsjednik države komentiram prvostepene presude, nećete naći primjer bilo koje druge presude koju sam komentirao na taj način. Naravno, kada dođu drugostepene presude kao ova sutra, ja ću je apsolutno s te strane prokomentirati. Mislim da nema razloga da dodajem bilo šta što je već kazao Haški tribunal o gospodinu Mladiću", rekao je Čović za Novu TV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije