Čović uvjeren: BiH početkom 2018. dobija status kandidata za članstvo u EU

Anadolija
Čović uvjeren: BiH početkom 2018. dobija status kandidata za članstvo u EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Čović na sastanku s premijerom Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenkom Hercegom i ministrima u Vladi održanom u Mostaru istakao je nužnost što skorijeg ispunjenja preostalih obaveza u procesu evroatlantskih integracija.

Čović je informirao prisutne o do sada izvršenim obavezama, te još jednom ponovio uvjerenje kako će BiH, uz saradnju svih nivoa vlasti, dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) već početkom sljedeće godine.

Premijer HNK Herceg informirao je Čovića o stanju u Kantonu, kratko se osvrnuvši na konkretne poteze i mjere koje je Vlada preduzimala u dvije godine rada.

Govorio je i o aktivnostima kada su u pitanju evropske integracije, ističući kako je Vlada na vrijeme usvojila odluke koje su omogućile učestvovanje njenih predstavnika u svim organima predviđenima tzv. mehanizmom koordinacije. Na poseban način ukazao je na učestvovanje Vlade u davanju odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kazavši kako je taj posao okončan uz poštovanje predviđenih rokova.

Na kraju susreta, Čović je pohvalio rad Vlade HNK-a, te je ohrabrio da nastavi uspješno rješavati probleme na osnovu opće saglasnosti, u interesu svih stanovnika ovog kantona.

Cilj ovoga, ali ostalih radnih sastanaka kojim je Čović prisustvovao u posljednjih mjesec dana, sa predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH, jeste steći realnu sliku o stanju u BiH, kako bi mogao pravosnažno informirati EU zvaničnike krajem ovoga mjeseca na sastanku u Bruxellesu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije