Čović u Teleringu: Strategija bošnjačkih političara je neformiranje vlasti u BiH

Srna
Čović u Teleringu: Strategija bošnjačkih političara je neformiranje vlasti u BiH
Foto: Fena / Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović gostovao je u emisiji Telering na RTRS-u.

Čović je rekao je da je neformiranje vlasti u BiH "isključivo strategija bošnjačkih političara", te dodao da ne postoji nijedan racionalan razlog da odmah ne bude formirano Vijeće ministara s Zoranom Tegeltijom kao predsjedavajućim.

"Oni koji ne žele da BiH funkcionira misle da time mogu ostvariti neke nove prednosti za sebe, tako da svoju brojnost transformiraju u odlučivanje na nivou Predsjedništva BiH", smatra Čović i dodaje da je "besmislica govoriti da će neko kršiti Ustav, a vi ga svojim postupcima brutalno kršite".

Čović je rekao da se "konstitutivni narodi samo moraju dogovoriti o resorima, pri čemu su tri Hrvata, tri Srbina i tri Bošnjaka ministri".

"Svaka druga igra neće proći. Ideje da hrvatsko mjesto zauzme neko iz Demokratske fronte, koje su nemoguće, mogu biti samo u glavama nekog iz Sarajeva, Izetbegovića i njegovih saradnika", poručuje Čović.

Lider HDZ-a je rekao da s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom ima korektan odnos, ali da oni ne rade kao dvojica protiv trećeg, već pokušavaju da situaciju realno sagledaju.

"Ne postoji mogućnost da radimo dva na prema jedan, jer to znači rasturanje BiH i kršenje Ustava BiH", napominje Čović.

Rekao je i da je za formiranje vlasti u Federaciji BiH prva tačka - Izborni zakona koji će uvažiti odluke Ustavnog suda BiH – ali da se vlast ne može formirati bez HDZ-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije