Čović s Junckerom: BiH će 28. februara predati odgovore na Upitnik EU

AA
Čović s Junckerom: BiH će 28. februara predati odgovore na Upitnik EU
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sastao se danas u Briselu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

"Centralna tema sastanka bila je nužna izmjena Izbornog zakona, posebno kada je u pitanju način izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na način koji u potpunosti uvažava ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja, kako je izričito navedeno u stavu 47. obrazloženja odluke o dopustivosti i meritumu Ustavnog suda BiH U 23/14, a to je „...da se prema općem načelu demokratije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti zasnovano na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa", saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Čović je na sastanku istaknuo da iz navedenog jasno proizlazi kako izmjene Izbornog zakona moraju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, što se jasno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, za koji je u predmetnoj odluci Ustavnog suda također jasno rečeno da služi predstavljanju naroda, a ne kantona. Bez ovih rješenja neće se moći organizovati legalni i legitimni izbori u oktobru 2018., te implementirati izborni rezultati.

Sagovornici su se složili da su to obaveze koje, bez obzira na veličinu izazova, nije moguće zaobići, jer je predstavnička funkcija Predsjedništva BiH i domova naroda u odnosu na tri konstitutivna naroda neosporiva. Od tamo proizlazi i nužnost da se pitanje izbora u navedena tijela provede u skladu sa Daytonskim ustavom i sporazumom, odnosno relevantnim odredbama Ustavnog suda BiH i odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

Juncker je pokazao izuzetno veliko zanimanje i razumijevanje problematike reforme Izbornog zakona u BiH, te je još jednom istaknuo punu podršku Europske komisije naporima koji se ulažu u tom pravcu. Zajednička je ocjena kako je načelo vladavine prava za EU strateški prioritetno, što znači i da svi ustavi, zakoni i drugi propisi koji se donose trebaju biti usklađeni s ustavom i njegovim osnovnim načelima.

Ocijenjeno je kako su naredne dvije sedmice ključne za provedbu odluke Ustavnog suda BiH U 23/14 koja se, uz Dom naroda PFBiH, implicitno referira i na izbor članova Predsjedništva, koji mora biti omogućen na legitiman i ustavan način. U tom smislu dogovoren je niz sastanaka s međunarodnim pravnim ekspertima i dužnosnicima međunarodne zajednice, na kojima će se definitivno pronaći odgovarajuće rješenje.

"Na kraju susreta, najavljena je posjeta Junckera BiH za 28. februar ove godine, kada je planirana i ceremonija predaje Upitnika, kojom će se obilježiti uspješan završetak jedne od ključnih faza u procesu pristupanja EU, što BiH otvara vrata za skoro stjecanje kandidacionog statusa", navedeno je u saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Članovi Predsjedništva BiH od jučer borave u Briselu, a u fokusu razgovora s Josephom Daulom, šefom Europske narodne partije - bile su izmjene Izbornog zakona, a jedino što je dogovoreno je da se nastave pregovori.

Predsjedništvo se nakon sastanka sJosephom Daulom sastalo i sa europskom komesarkom za vanjske poslove Federicom Mogherini. Tema sastanka bile su reforme i Izborni zakon.

Sastanak Čovića i Junckera održan je bez prisustva preostala dva člana Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije