Čović na božićnom prijemu govorio o ugroženosti Hrvata

Radiosarajevo.ba
Čović na božićnom prijemu govorio o ugroženosti Hrvata
Foto: PS BiH / Božićni prijem u PS BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović priredio je večeras u Sarajevu svečani prijem povodom predstojećeg Božića, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Obraćajući se prisutnim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovina, članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predstavnicima institucija vlasti na svim razinama, predstavnicima diplomatskog kora, te predstavnicima političkog, obrazovnog, kulturnog i vjerskog života iz cijele Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Čović poručio je da blagdan Božića nadahnjuje i upućuje na to da smo uvijek svjesni i moralnih potreba našeg društva i onoga što trebamo činiti da bi u našu domovinu i među njene, kako je rekao, konstitutivne narode unijeli više sloge i razumijevanja, osjećaja bliskosti, povezanosti i zajedništva.

Prema riječima Čovića, na tim načelima mora počivati naše javno-političko djelovanje u Bosni i Hercegovini, kako bismo počeli uistinu vrednovati i podsticati kompromis i dijalog, umjesto obmane, prevare, manipulacije i populizma.

Kako je saopšteno, čestitajući visokim gostima i zvanicama Božić i sve predstojeće blagdane, Čović je istakao da svi u Bosni i Hercegovini trebaju težiti uspostavljanju demokratskog poretka koji omogućava svim konstitutivnim narodima, bez izuzetka i u punom kapacitetu, da uživaju sve blagodeti "jedinstva u različitosti", bez da se pritom moraju odreći ili udaljiti od vlastitog identiteta, slobode, suvereniteta ili osnovnih prava.

Govoreći o tome kako neriješeno hrvatskog pitanje i ustavna nejednakost hrvatskog naroda postaju paradigma slabosti Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Čović upozorio je kako svima mora biti jasno da osnov funkcionisanja Bosne i Hercegovine i njene budućnosti počiva na ustavnoj jednakosti tri konstitutivna naroda i svih njenih građana, te dodao kako jedino na tom postulatu možemo graditi Bosne i Hercegovinu.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su članovi gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra iz Mostara, Božićni bend i Mia Tadić, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije