Čović - Plenković: Sva otvorena pitanja rješiti u duhu dobrosusjedskih odnosa

Radiosarajevo.ba
Čović - Plenković: Sva otvorena pitanja rješiti u duhu dobrosusjedskih odnosa
Foto: Dom naroda PS BiH / Dragan Čović i Andrej Plenković

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarao je u Zagrebu sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

„Razgovarano je o odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Važnim su ocijenili otvorenu komunikaciju i rješavanje svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Čović upoznao je premijera Plenkovića o preprekama, ali i nužnosti formiranja vlasti na svim nivoima, posebice Vijeća ministara BiH.

„Kazao je da su legitimni predstavnici Hrvata u BiH spremni na suradnju, uz izmjene Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama“, pojašnjeno je.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković još jednom je iskazao punu podršku Bosni i Hercegovini u provedbi reformi usmjerenih na približavanje članstvu u Europskoj uniji.

Posebno važnim istaknuo je poštivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije